‘Ik drink voor 200 euro koffie buiten de deur’

Daisy da Veiga (31) is zelfstandig ondernemer en werkt als spreker en coach. Ze helpt bedrijven en particulieren en is gespecialiseerd in leiderschap. Samen met haar vriend woont ze in een koophuis in Rotterdam.

in

‘Sinds ik een stagiaire in dienst heb die mijn administratie regelt, heb ik een beter beeld van wat ik verdien. Ik dacht altijd dat mijn inkomen gemiddeld zo’n 900 euro netto is, maar het is dus iets meer. Dat kan wel enorm verschillen, in de zomer verdien ik namelijk bijna niks en in november zat ik op 4.000 euro netto. Deze maand heb ik maar één opdracht die drie dagen duurt, maar daar verdien ik dan wel 1.440 euro netto mee. De rest van de maand ben ik bezig met wat ik volgend jaar ga doen.

„Ik ben best verwend als het om opdrachten gaat. Toen ik in 2009 voor mezelf begon heb ik een evenement georganiseerd om mensen te inspireren meer vanuit hun hart te leven. Via de mensen die daarop afkwamen heb ik een netwerk opgebouwd, daar komen nog steeds opdrachten uit voort. Zo ben ik onder meer senior trainer bij Stichting Interculturele Alliantie en bij jongerenbureau Manage Your Talent en was ik dagvoorzitter tijdens een evenement van de Politieacademie.

„Ik heb dus nooit echt acquisitie hoeven doen, maar volgend jaar wil ik reflectieborrels organiseren voor bedrijven en dat moet ik wel aan de man brengen. Tijdens zo’n borrel staat een thema als authenticiteit centraal en daar gaan we over in gesprek. Ik heb al een paar borrels voor particulieren georganiseerd en dat sloeg goed aan. Een ziekenhuis in Rotterdam heeft al interesse getoond, dus ik denk dat als ik er meer bekendheid aan geef ik meer kan gaan verdienen.”

uit

‘Thuis betaalt mijn vriend de meeste vaste lasten omdat hij een hoger salaris heeft. Soms zit dat me wel dwars, ik ben opgevoed met het idee dat het belangrijk is zelfstandig te zijn. Maar mijn vriend vindt het wel oké. Mijn streven is dat wanneer ik meer ga verdienen, ik ook meer bij ga dragen aan het huishouden.

„Ik werk vanuit huis, maar met mijn stagiaire zit ik op een flexplek in het CitizenM hotel, dan is het wel netjes als je af en toe wat te drinken bestelt. Dankzij mijn stagiaire weet ik dat ik per maand voor 200 euro aan koffie drink buiten de deur. Toen ik dat hoorde dacht ik wel even: wat?! Het is wel voornamelijk tijdens zakelijke afspraken.

„Mijn vriend en ik kamperen graag, meestal een keer per jaar in Frankrijk of Italië. Wel grappig, eigenlijk past het helemaal niet bij mijn cultuur, ik ben van Kaapverdische afkomst. Toen mijn vriend een paar jaar geleden zei dat hij wilde kamperen dacht ik: leuk, iets nieuws! Ik ben altijd in voor nieuwe dingen. Het bleek ook nog eens heel fijn te zijn, met de tent in de natuur. Af en toe maken we een stedentrip. Onlangs waren we naar mijn nicht in Londen, dat kostte ons toen zo’n 730 euro.

„Met Kerst let ik wel een beetje op mijn uitgavenpatroon. Eerste Kerstdag komt mijn familie hier eten, dan kookt iedereen iets dus dat kost niet zoveel. Maar aan cadeautjes zijn we toch al snel 300 euro kwijt en dan kopen mijn vriend en ik ook nog iets van 100 euro voor elkaar.”

    • Liza Titawano