Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Hans Vrakking: commissie-Oosting was bevooroordeeld

“We zijn in het pak genaaid door de commissie. En met de deal met Cees H. was niets mis.”

Hans Vrakking, archiefbeeld uit 1998.
Hans Vrakking, archiefbeeld uit 1998.

Oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking is uiterst kritisch over de commissie-Oosting, die onderzoek deed naar de deal met drugscrimineel Cees H. Volgens Vrakking leek de commissie bevooroordeeld. In een interview met De Telegraaf zegt de oud-rechter:

“We zijn in het pak genaaid.”

Vrakking was destijds eindverantwoordelijk voor de overeenkomst met de crimineel. Hij werd ondervraagd door de commissie-Oosting, die onderzoek deed naar de deal. Vrakking zegt nu dat hij daar toen al een slecht gevoel over had. Vrakking:

“De vragen waren zeer suggestief. Het leek alsof de commissie haar oordeel al klaar had. Ik was dertig jaar rechter en weet dus wel iets van onbevooroordeeld vragen stellen.”

‘Niets mis met de deal’

De afspraak om Cees H. een schikking van ‘slechts 7,5 ton’ te laten betalen was volgens Oosting een deal die nooit gesloten had moeten worden. Vrakking blijft erbij dat er niets mis was met de overeenkomst, die toenmalig officier van justitie Fred Teeven sloot.

“Ik zou de deal zo weer tekenen. Er waren toen amper mogelijkheden het geld van H. af te pakken. Het was een pragmatische overeenkomst die ons, in de zin van informatievoorziening, geen windeieren legde.”

Volgens Vrakking had de commissie-Oosting te weinig oog voor de problemen rond de misdaadbestrijding in de jaren negentig.

“Er was geen adequate wetgeving, geen geld, geen beleid, geen middelen. Deals met criminelen bleken hard nodig om bewijs in handen te krijgen. Nu wordt heel makkelijk gezegd dat we het allemaal fout deden. Daarbij wordt vergeten dat alle strafzaken eindigden met hoge celstraffen. Iets meer inlevingsvermogen en praktisch inzicht bij de commissie had een evenwichtiger beeld opgeleverd. Misdaadbestrijders, die met hart en ziel knokten voor een veiliger Nederland, zijn nu willens en wetens beschadigd.”

Woensdag om twee uur vindt in Den Haag het debat over de Teevendeal plaats. Dan zal premier Rutte zich verantwoorden.