‘Gevangenen gemarteld en gedood in Syrië’

7.000 mensen zijn omgekomen door marteling, mishandeling en executie in Syrische staatsgevangenissen.

Caesar voor de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden vorig jaar in de VS.
Caesar voor de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden vorig jaar in de VS. Afbeelding Facebook / Stand with Caesar: Stop Bashar al-Assad's Killing Machine

In Syrische staatsgevangenissen zijn sinds 2011 bijna 7.000 mensen omgekomen door marteling, mishandeling en executie. Dat blijkt het uit woensdag verschenen rapport “If the Dead Could Speak: Mass Deaths and Torture in Syria’s Detention Facilities”, van Human Rights Watch (HRW).

De mensenrechtenorganisatie onderzocht de afgelopen negen maanden 55.000 foto’s die in januari 2014 uit Syrië zijn gesmokkeld. Daaruit blijkt dat op 28.000 foto’s te zien is hoe mensen zijn omgekomen door marteling, mishandeling en executie.

De foto’s werden gesmokkeld door een vermeende overgelopen Syrische fotograaf van de militaire politie die wordt aangeduid met de codenaam ‘Caesar’. Op de digitale foto’s die de fotograaf smokkelde waren lichamen te zien met sporen van marteling.

Locatie

Human Rights Watch interviewde de afgelopen maanden 33 familieleden en vrienden van 27 slachtoffers. Ook sprak de organisatie met 37 ex-gevangenen die mensen hebben zien sterven in staatsgevangenissen.

Vier mensen die werkten bij de overheid of in een militair ziekenhuis en zijn overgelopen, hebben ook hun verhaal gedaan aan de mensenrechtenorganisatie.

Daarnaast is met behulp van satellietfoto’s en geolocatie-technologie vastgesteld dat een deel van de militaire foto’s met codenaam ‘Caesar’ is gemaakt in een militair ziekenhuis in Mezzeh, Damascus.

Detentiecentra

Het onderzoek van Human Rights Watch werpt nieuw licht op de tenminste 117.000 gevangenen die sinds het Assad-regime in maart 2011 gevangenen worden gehouden in vijf staatsgevangenissen in het land.

Militair hospitaal was slachthuis

NRC schreef al eerder over de man die het bewijs leverde van Assads gruweldaden. ‘Caesar’ was als fotograaf bij de forensische afdeling van het ministerie van Defensie waar hij slachtoffers van verkeersongelukken, zelfmoorden en moorden fotografeerde. Vanaf 2011 werd hij steeds vaker opgeroepen om foto’s te maken in de militaire ziekenhuizen van Tishreen en Mezzeh.

NRC schreef destijds:

De ziekenhuizen werden een verzamelplaats waar de geheime politie, de Mukhabarat, de lichamen van zogenoemde tegenstanders van het regime dumpten. Caesar moest de doden, tientallen per dag, stuk voor stuk fotograferen terwijl artsen ondertussen gedwongen werden de doodsoorzaak te fabriceren. In het dossier kwam dan bijvoorbeeld ‘hartaanval’ te staan, terwijl de lichamen overduidelijk tekenen van marteling vertoonden.