‘Amsterdam maakt ruim 5 miljoen euro verkeerd over’

Het zou gaan om drie dubbele betalingen. Ze zijn ontdekt bij het maken van de jaarrekening van 2015.

Luchtfoto van de drukte en de vrijmarkt op het Damrak tijdens de viering van Koningsdag in de hoofdstad. Foto ANP / Bram van de Biezen

De gemeente Amsterdam heeft ruim 5 miljoen euro verkeerd overgemaakt, zo schrijft Het Parool. Het zou gaan om drie dubbele betalingen. Ze zijn ontdekt bij het maken van de jaarrekening van 2015.

Een grote zorginstelling zou 4.777.192 euro te veel overgemaakt hebben gekregen als voorschot op een subsidie voor beschermd wonen. De zorginstelling zou het bedrag inmiddels hebben teruggegeven. Ruim 4 ton zou dubbel zijn overgemaakt aan huur voor het gebouw van een praktijkcentrum voor bijstandsgerechtigden. De gemeente heeft nu 280.000 euro teruggekregen. Ook vier facturen aan woningcorporatie Ymere (totaal bedrag: 31.000 euro) zouden dubbel zijn betaald. Dit geld wordt tevens geretourneerd.

Financiële missers

In november werd bekend dat de gemeente Amsterdam 55 miljoen euro is ‘kwijtgeraakt’ door de gemeentelijke reorganisatie en de nieuwe begrotingswijze. Het geld was niet verdwenen - bij de herverdeling van 1,3 miljard euro van het gemeentelijk budget zou de 55 miljoen in een potje zijn beland, maar welke is niet duidelijk.

In de eerste drie kwartalen van 2013 werd 1,2 miljoen euro te veel overgemaakt aan veertig gesubsidieerde werkplaatsen. Ook maakte de gemeente 188 miljoen euro aan woningskostenbijdragen over; dit had 1,88 miljoen moeten zijn.

Bedrijven en burgers ontvingen in totaal 580.000 euro aan dubbel betaalde facturen, scholierenvergoedingen en pc-bijdragen. Door fouten bij het betalen van omzet- en loonbelasting zou in zeker drie stadsdelen veel geld verloren zijn gegaan.

    • Sterre van der Hee