Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Gaat Ten Cate echt van de beurs?

Vandaag wordt duidelijk of beleggers instemmen met het overnamebod van investeerder Gilde.

Kunstgrasproductie bij TenCate in Almelo. Investeerder Gilde heeft 675 miljoen euro voor het bedrijf over.
Kunstgrasproductie bij TenCate in Almelo. Investeerder Gilde heeft 675 miljoen euro voor het bedrijf over. Foto Eric Brinkhorst

Het zal erom spannen. Uiterlijk vandaag moeten beleggers in TenCate beslissen of ze hun aandelen verkopen aan Gilde. Die investeerder wil de producent van technisch textiel en kunstgras van de beurs halen voor 675 miljoen euro. Tijdens een rumoerige aandeelhoudersvergadering op 7 december mopperden beleggers over de volgens hen te lage prijs en de schijn van belangenverstrengeling – De Vries en familiecommissaris Egbert ten Cate hebben baat bij een lage prijs, omdat zij straks ook aandeelhouder in het nieuwe TenCate zijn.

Grootaandeelhouders Kempen en Van Herk, samen goed voor 12 procent, hebben het bod al afgewezen. Verzekeraar NN Group en vermogensbeheerder Schroders, die samen ook 12 procent bezitten, hebben zich nog niet uitgesproken. Bestuursvoorzitter Loek de Vries, oprichtersfamilie Ten Cate en grootaandeelhouder Delta Lloyd hebben hun 16 procent van de aandelen al aangeboden.

Wat zijn de opties voor Gilde?

1 Voldoende beleggers gaan akkoord, TenCate van de beurs

Als 95 procent van de beleggers instemt met het bod van 24,60 euro per aandeel is er geen probleem voor Gilde. Ten Cate verdwijnt van de beurs en het laatste plukje dwarse beleggers wordt ‘uitgerookt’ via een procedure bij de Ondernemingskamer. Maar gezien het verzet van in ieder geval Kempen en Van Herk is het niet erg waarschijnlijk dat die 95 procent wordt gehaald.

2 Te weinig aandeelhouders gaan akkoord, Gilde geeft niet op

Gilde hanteert een ondergrens van 66,7 procent van de aandelen. Dan houdt Gilde vast aan het bod. Sowieso kan de investeerder een na-aanmeldingstermijn van maximaal twee weken openen, in de hoop dat aandeelhouders zich alsnog melden. Beleggers die niet willen verkopen blijven vooralsnog aandeelhouder, maar TenCate kan het aanhouden van aandelen onaantrekkelijk maken. TenCate kan bijvoorbeeld alle activiteiten en bezittingen verkopen aan Gilde. De belegger blijft dan achter met aandelen in een lege huls.

Gilde kan ook besluiten zijn bod te verhogen. Die kans werd op de aandeelhoudersvergadering van 7 december laag ingeschat door president-commissaris Jan Hovers. Maar uniek is het niet: medische groothandel Mediq werd in 2013 pas na het tweede bod door de Amerikaanse investeerder Advent ingelijfd en SHV moest begin dit jaar twee keer zijn bod verhogen voor het erin slaagde diervoederproducent Nutreco van de beurs te halen.

3 Te weinig aandeelhouders gaan akkoord, Gilde blaast de deal af

Als Gilde er niet in slaagt 66,7 procent van de aandelen te verwerven – en die kans is reëel – kan Gilde zijn bod intrekken. In dat geval blijft TenCate aan de beurs genoteerd. De positie van Loek de Vries komt dan ter discussie te staan; de commissarissen waren voordat Gilde in beeld kwam al een zoektocht naar een opvolger begonnen. Die zal naar verwachting weer worden hervat.

4 Gilde blaast de deal af, een andere koper meldt zich

TenCate is behalve door Gilde het afgelopen jaar ook benaderd door andere investeerders, waaronder HAL en Waterland. Als de deal met Gilde afketst, wordt het interessant voor andere partijen om alsnog met TenCate te praten, of om direct een bod uit te brengen. TenCate heeft al gezegd in dat geval alleen verder te willen.