Fiscus krijgt gegevens 100 spaarders uit Zwitserland

Het is voor het eerst dat Zwitserland zulke data op zo’n grote schaal met een Europees land deelt.

De Zwitserse bank UBS heeft de gegevens van ruim honderd spaarders gedeeld met de Nederlandse fiscus.
De Zwitserse bank UBS heeft de gegevens van ruim honderd spaarders gedeeld met de Nederlandse fiscus. Foto Steffen Schmidt/EPA

De Zwitserse bank UBS heeft de gegevens van ruim honderd Nederlanders met een bankrekening bij UBS gedeeld met de Nederlandse Belastingdienst. Het is de eerste keer dat Zwitserland zulke data op zo’n grote schaal met een Europees land deelt.

De Nederlandse fiscus heeft de data vorige maand ontvangen, zo bevestigt een woordvoerder. Het betekent een belangrijke stap in het beperken van het Zwitserse bankgeheim.

De Belastingdienst heeft bij UBS zelf het verzoek gedaan om gegevens over Nederlandse spaarders te ontvangen. Dat gebeurt in het kader van een onderzoek naar belastingontduiking.

Rechtshulpverzoek

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst is het verzoek aan Zwitserland gewoon gedaan als rechtshulpverzoek. Hierop heeft de bank in Zwitserland een landelijke advertentie geplaatst en zijn klanten aangeschreven of zij bezwaar hadden tegen het delen van die informatie.

De fiscus benadrukt dat de data van iets meer dan honderd spaarders helemaal niet betekenen dat het om zwartspaarders gaat. “Dit zijn gewoon mensen uit Nederland die keurig hebben opgegeven dat ze een rekening in Zwitserland hebben.”

Meer informatie verwacht

De belastingdienst rekent op nog meer gegevens omdat inmiddels de termijn is verlopen waarbinnen spaarders bezwaar konden maken tegen het delen van rekeninginformatie met de Nederlandse Belastingdienst.

UBS is de eerste bank waar de Belastingdienst op deze manier informatie opvraagt. Voor de fiscus is het een experiment. Mogelijk zal de Belastingdienst hierna bij andere Zwitserse banken informatie opvragen.