Farmareus legt miljarden neer voor biobedrijf uit Oss

AstraZeneca denkt aan leukemiemedicijn van Acetra te kunnen verdienen.

Bloedcellen van leukemiepatiënt.
Bloedcellen van leukemiepatiënt. Foto Science photo library

Een veelbelovend medicijn tegen leukemie uit Oss is het Brits-Zweedse farmaceutische concern AstraZeneca heel wat waard. Ruim 5 miljard dollar (4,6 miljard euro) wil de farmareus betalen voor Aceta Pharma, een klein biobedrijf met vestigingen in Oss en op verschillende plekken in de VS. Dit bevestigt AstraZeneca na berichtgeving in The Wall Street Journal, maandag.

Acetra is vergevorderd met de ontwikkeling van het medicijn acalabrutinib, tegen tot dusver ongeneeslijke vormen van leukemie.

Met de koop van Aceta wil AstraZeneca (omzet 26 miljard dollar, 57.000 werknemers) de strijd aangaan met concurrenten AbbVie en Johnson &Johnson, die het medicijn Imbruvica tegen leukemie aanbieden, aldus persbureau Reuters. Acerta is gevestigd op Pivot Park in Oss, een in 2012 door de overheid opgericht terrein om banen en kennis te behouden na sluiting van de onderzoeksafdeling van farmaciebedrijf MSD, het voormalige Organon. Twee voormalige werknemers van MSD richtten Acerta in 2012 op.

AstraZeneca voert een agressief overnamebeleid om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Farmaceutische bedrijven verdienen vooral met merkgeneesmiddelen waarop een patent zit. Als dat verlopen is, mogen andere bedrijven het medicijn op de markt brengen. In 2016 loopt het patent van AstraZeneca op een populair anticholesterolmiddel af.

De grote farmabedrijven azen op kleinere biotechbedrijven om nieuwe typen medicijnen te kunnen verkopen. De farmaceutische industrie kende de afgelopen twee jaar een fusie- en overnamegolf. Pfizer nam eind november concurrent Allergan over (dat al het resultaat was van een reeks fusies en overnames), voor 160 miljard dollar.