Farmaceuten willen hun divisies ruilen

Het Franse Sanofi wil zijn diergeneeskundetak ruilen met de consumentendivisie van het Duitse Boehringer.

foto Paul Hackett/Bloomberg

Het Franse farmacieconcern Sanofi voert exclusieve gesprekken met zijn Duitse branchegenoot Boehringer Ingelheim over een ruil van dochterondernemingen. Sanofi brengt de diergeneeskundedivisie Merial, ter waarde van 11,4 miljard euro, onder bij Boehringer, terwijl Sanofi de consumententak van Boehringer ter waarde van 6,7 miljard euro overneemt. Omdat de ondernemingswaarde van Merial hoger is dan de inbreng van Boehringer, betaalt Boehringer Sanofi 4,7 miljard euro in contanten. Dat maakten de twee bedrijven dinsdag bekend.

Door de deal versterken beide farmaceuten hun positie in verschillende markten. Sanofi wordt naar eigen zeggen wereldwijd marktleider met consumentenproducten op gezondheidsgebied, met een sterke positie in Japan en Duitsland – waar het nu maar beperkt actief is.

Boehringer zou de op één na grootste worden op het gebied van diergeneeskunde, en nummer één in medicijnen voor varkens, paarden en huisdieren. De uitwisseling moet in het vierde kwartaal van 2016 worden afgerond.

Sanofi had al aangekondigd het afstoten van Merial te overwegen. Ingewijden hadden gemeld dat het bedrijf aan een verkoop of beursgang van het onderdeel werkte. Merial, dat onder meer vaccins produceert, is actief in meer dan 150 landen en heeft ongeveer 6500 werknemers in dienst. Sanofi kampt de laatste jaren met dalende verkoop van zijn best renderende product, insuline. De topman, Olivier Brandicourt, kondigde vorige maand al aan voor 1,5 miljard euro te willen bezuinigen.

Boehringer Ingelheim is nog steeds in handen van de familie Boehringer die het bedrijf in 1885 heeft opgericht. De consumentendivisie van Boehringer maakt middelen tegen onder meer verkoudheid (Bisolvon) en constipatie (Dulcolax). Sanofi maakt onder andere vaginale zeep onder de merknaam Lactacyd.

De farmamarkt is sterk in beweging. Eerder dit jaar rondden GlaxoSmithKline en Novartis een vergelijkbare deal af. Vorige maand maakten farmareuzen Pfizer en Allergan bekend te zullen fuseren. Alleen al dit jaar zijn voor 200 miljard dollar bedrijven gekocht en verkocht.

Beleggers in Sanofi reageerden positief op de voorgenomen ruil. De koers van het aandeel steeg met 5,3 procent. De Franse CAC40-index waar Sanofi deel van uitmaakt, kwam 3,2 procent hoger uit.