Dolf Verroen (87) schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2016

Het Prentenboek voor de Kinderboekenweek wordt gemaakt door Floor Rieder.

Dolf Verroen
Dolf Verroen Foto CPNB

Kinderboekenschrijver Dolf Verroen (1928) gaat het geschenk voor de Kinderboekenweek 2016 schrijven. Dat heeft stichting CPNB woensdagochtend bekendgemaakt. In 2011 schreef Verroen al het traditionele Prentenboek voor bij de Kinderboekenweek: De prins op het witte paard, met tekeningen van Thé Tjong-Khing.

Verrassende keuze

Verroen debuteerde in 1955 als schrijver met de dichtbundel In los verband en schreef sindsdien zo’n honderd boeken, voornamelijk voor kinderen. Tussen 1979 en 1987 won hij drie Zilveren Griffels en kreeg tien jaar geleden de grootste Duitse kinderboekenprijs voor Slaaf kindje Slaaf, waarin hij onverbloemd de Nederlandse wreedheid jegens Surinaamse slaven beschreef.

NRC-recensent Thomas de Veen omschreef Verroen in 2011 in NRC als de “oude meester in de kinderliteratuur”. De keuze voor Verroen noemt De Veen “verrassend”

“Het doet me denken aan hoe Paul Biegel de wereld enkele jaren voor zijn dood nog met een Kinderboekenweekgeschenk mocht verrassen [Swing (2004), red.], terwijl hij al min of meer in ruste was.”

Opa en Oma

Het Prentenboek voor de Kinderboekenweek wordt gemaakt door Floor Rieder (1985). Zij debuteerde in 2014 debuteerde als illustrator in Jan Paul Schuttens evolutiekinderboek Het raadsel van alles wat leeft, waarmee zij het Gouden Penseel won.

Het thema van de Kinderboekenweek 2016 is Opa en Oma, onder het motto ‘Voor altijd jong’. De 62ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 5 tot en met 16 oktober 2016.