2Doc: My Own Private War

Documentairemaker Lidija Zelovic (1970) vlucht in 1993 op 22-jarige leeftijd van het voormalige Joegoslavië naar Nederland. Ze groeit op in Sarajevo, waar inmiddels een bloedige burgeroorlog uitgebroken is. Ze komt op Koninginnedag aan in Amsterdam. Na een studie film- en televisiewetenschap gaat ze aan de slag als journalist, onder andere als oorlogscorrespondent voor de BBC en later als filmmaakster. De documentaire Mijn beste vrienden gaat over de oude vriendinnen waarmee ze opgroeide in Sarajevo en die nu verspreid over de hele wereld wonen. In haar nieuwe film My Own Private War gaat ze verder in op het oorlogstrauma. Ze kijkt daarbij niet alleen naar de manier waarop die haar eigen leven heeft gevormd, maar ook haar vrienden en familie. Ook nu de oorlog voorbij is, gedragen ze zich anders. Ze reist samen met haar negenjarige zoon naar Servië om terug te gaan naar haar roots. Daar spreekt ze ook een neef die tijdens de oorlog scherpschutter was. Zelovic hoopt een antwoord te vinden op de vraag hoe je in het reine komt met je oorlogsverleden en hoe je ervoor zorgt dat je je kinderen er niet mee belast.