De Thuiskok: Kip aan het spit

Illustratie Jet Peters

De Peruanen zijn dol op fast food, alleen ziet het er bij hen net even anders uit dan bij ons. Arroz chaufa (letterlijk vertaald: Chinese rijst) is een Chinese-Peruaanse variant van gebakken rijst met kip die erg populair is. De andere snack waarvoor hele families uitlopen is pollo al horno estilo a la brasa, oftewel kip aan het spit. Te verkrijgen in een van de vele Peruaanse grillbars, of gewoon thuis te maken. Houd er wel even rekening mee dat je een dag van tevoren moet beginnen.

Doe het zout in een kom, schenk er 5 dl water bij en roer tot het zout is opgelost. Leg de kip in de pekel en laat hem er 18 uur in liggen. Maak de marinade door alle ingrediënten in een grote kom te mengen. Haal de kip uit de pekel en leg hem in de kom met de marinade. Dek de kom af met plasticfolie en laat de kip 5 uur marineren in de koelkast. Verwarm de grill of oven voor op 180 graden. Haal de gemarineerde kip uit de marinade, en schuif de kip in een schaal in de oven. Rooster de kip 1 uur, tot hij goudbruin is. Haal hem uit de oven, laat hem 15 minuten rusten en snijd hem dan in 4 stukken.

Sam de Voogt

    • Sam de Voogt