Canonisering Wim Crouwel een feit met “kloeke monografie”

Grafisch vormgever Wim Crouwel heeft vanmiddag op een drukbezochte bijeenkomst in het Stedelijk Museum Amsterdam een 462 pagina’s dikke, Engelstalige monografie over zijn werk in ontvangst genomen.

Affiche van de recente Wim Crouwel tentoonstelling in het Design Museum in Londen.

Grafisch vormgever Wim Crouwel heeft woensdagmiddag op een drukbezochte bijeenkomst in het Stedelijk Museum Amsterdam een 462 pagina’s dikke, Engelstalige monografie over zijn werk in ontvangst genomen. De 87-jarige ontwerper werd uitbundig toegesproken en ook beleefde een korte documentaire film over Crouwel zijn première.

image003

Met de verschijning van de kloeke monografie is „de canonisering van Wim Crouwel een feit”, zei Paul Mijksenaar, een oud-collega van Crouwel met wie hij samen ooit de huisstijl van Centre Pompidou in Parijs ontwierp.

Veelzijdig

Crouwel staat bekend om zijn systematische en ordenende aanpak. Hij is de typograaf van de vaste stramienen, de opsmukloze cijferpostzegels, het hoofdletterloze telefoonboek en een even modernistische als onleesbare letter: de New Alphabet.

image001-2

Ook is Crouwel dikwijls geroemd om zijn veelzijdigheid. Hij was in 1963 mede-oprichter van het invloedrijke grafisch ontwerpbureau Total design, was hoogleraar in Delft en Amsterdam en directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. In de jaren zestig was hij ook lange tijd verantwoordelijk voor het ontwerp van de affiches, catalogi en tentoonstellingen van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Systeemgeneraal

In de geestige film die Lex Reitsma over Crouwel (vanaf donderdag 11:00 te bekijken op bno.nl) maakte zijn twee interviews met de ontwerper versneden: een recent gesprek en eentje uit 1967.

De zelfspot van de ‘systeemgeneraal’ is in die bijna halve eeuw nauwelijks veranderd. „Goede grafische vormgeving is geen luxe, nee, het is broodnodig”, zei Crouwel in 1967 bijvoorbeeld met een grijns.

„Want als mijn ochtendkrant er slecht uitziet, is mijn dag meteen bedorven.”

In het recente interview karakteriseerde Crouwel zichzelf als „een rechtlegger”. „Dat is een slechte gewoonte waarmee ik ben getrouwd.”

    • Arjen Ribbens