Briljante sprintster schittert al bij de entree op de rode loper

Dat Dafne Schippers zou worden verkozen, stond vast. Sinds het WK atletiek is ze een wereldster.

De verkiezing van Dafne Schippers werd alom verwacht,Sjinkie Knegt had meer concurrentie te duchten. Foto OLAF KRAAK/ANP

Van het Sportgala 2015 geen nieuws. Wel de bevestiging dat Dafne Schippers Sportvrouw van het Jaar is geworden. Een onbetwistbare keus was de algemene opvatting al vanaf de bekendmaking van de nominaties, tweeënhalve week geleden.

Natuurlijk werd de blonde atlete Sportvrouw van 2015. Wie anders? Elke sportprestatie in dit jaar, hoe indrukwekkend ook, stond in de schaduw van Schippers’ wereldtitel op de 200 meter. De sprintster, die pas in juni afstand van haar geliefde zevenkamp nam, maakte eind augustus op de WK in Beijing diepe indruk. Ook op de 100 meter, het aansprekendste atletiekonderdeel, waar ze de Jamaicaanse bliksemschicht Shelly-Ann Fraser-Price bijna te pakken had. Het scheelde vijfhonderdste van een seconde met de meervoudige olympisch- en wereldkampioene.

Schippers was in één klap hot. Een wereldster, wier naam in dominante sprintlanden als de Verenigde Staten en vooral Jamaica tegenwoordig met ontzag wordt uitgesproken. Usain Bolt, de god van de sprint, noemde Dafne Schippers zelfs „een briljante sprintster”. Wie in Nederland wil hem tegenspreken? Niemand toch? Dus werd zij de onaantastbare Sportvrouw. Had er iemand ook maar enig bezwaar? Nee, he-le-maal niemand.

Dafne was de ster van het Sportgala en niet louter vanwege haar sportprestaties. Ze blonk bij de entree al uit op de rode loper, waar de sprintster werd gedwongen een slakkengang aan te nemen, zo gewild was ze. Iedere verslaggever wilde haar spreken, elke fotograaf wilde haar vereeuwigen en alle televisiezenders sleepten haar voor de camera.

Niet verwonderlijk, want Dafne Schippers schitterde in haar door Jan Taminiau ontworpen roze jurk. De couturier, die ook koningin Máxima kleedt, had Schippers aangeboden een van zijn creaties te dragen tijdens het Sportgala. De koningin van de sport behoort volgens Taminiau een koninklijke jurk te dragen. Voor het ontwerpen van een nieuwe jurk ontbrak hem de tijd, maar de sprintster mocht een creatie uitzoeken die de ontwerper op maat maakte.

Hoewel Dafne Schippers bij haar kledingkeus voor het Sportgala vrijwel zeker op zwart zou zijn uitgekomen, nam ze het aanbod van Jan Taminiau gretig aan. „Welke vrouw zegt dan nee”, zei ze glunderend.

Op afstand keek moeder Karen Schippers hoe haar dochter door de pers in beslag werd genomen. Trots, maar ook een een tikje bezorgd. In haar handen had ze een bakje pasta, dat op het sportgala werd geserveerd. Ze vond dat Dafne voor de uitzending iets moest eten en had alvast een hapje gescoord om te voorkomen dat haar dochter met een lege maag de zaal in moest.

Bezorgd is trainer Bart Bennema vooralsnog niet. De man, die dinsdagavond tot de Coach van het Jaar werd uitgeroepen, merkt vanzelfsprekend dat de belangstelling voor Dafne Schippers enorm is toegenomen. Maar vooralsnog vindt hij dat haar nevenactiviteiten geen negatieve invloed op het trainingsarbeid hebben. „Al die extra bezigheden vreten energie, maar nog niet zodanig dat de sport eronder lijdt. Dafne weet dat goed te scheiden. Verschil is alleen dat ze nu niet meer met mij overlegt over activiteiten buiten de atletiekbaan, maar met haar manager. Het verschil is dat haar dag niet meer bestaat uit trainen en socializen, maar uit trainen en socializen plus.”

En wat vond Dafne Schippers van haar nieuwe titel? Ze was niet verrast, maar wel trots. En nog steeds verbaasd over over de impact van haar prestatie. „Bijzonder als mensen zeggen dat ze hebben moeten huilen.”

    • Henk Stouwdam