Alle kranten zeggen: The Force is prima

Niet alleen recensent Coen van Zwol van NRC moest maanden zijn mond houden over wat hij wist over Star Wars. Woensdag kwam er wereldwijd een einde aan het embargo dat Disney de pers had opgelegd. En nu regent het sterren.

The Guardian geeft 5 sterren, recensent Peter Bradshaw schrijft:

Star Wars: The Force Awakens maakte mijn liefde voor de eerste film weer wakker. [...] Er zijn maar weinig films waarbij ik na afloop pijn in mijn gezichtsspieren heb omdat ik 135 minuten lang heb zitten grijnzen, maar dit is zo’n film. En toen Han Solo en Chewie verschenen had ik een gevoel dat ik sinds mijn 16de niet meer had in de bioscoop: ik wist niet of ik in huilen uit moest barsten of in applaus.”

Manohla Dargis van The New York Times (die nooit sterren geeft):

„Het grote nieuws over Star Wars: The Force Awakens is – spoiler alert – dat hij goed is! [...] Mr. Abrams mag dan een aanbidder zijn zoals elke obsessieve fan van Star Wars, hij heeft een ouderwets escapistische film gemaakt, ook al laat die een futuristische wereld zien waar zijn publiek zich al in thuis voelt. Hij heeft geen film gemaakt voor de echte gelovigen, hij heeft een film gemaakt voor (bijna) iedereen.”

Lees ook: alles over Star Wars in één infographic

Le Figaro (geeft geen sterren) somt drie redenen op om te gaan kijken:

1. Na bijna veertig jaar de personages uit de eerste trilogie terugzien: wat een plezier en wat een emotie. 2. Een plot die u nog niet kent, boordevol verwikkelingen. 3. Een nieuwe film die op een ouderwetse manier is gefilmd: dicht op de acteurs en als het kan met echte decors op echt bestaande plaatsen. Het resultaat: een verbluffend waarachtige film.

Ook lof voor Star Wars in Nederland

Algemeen Dagblad: „Het zevende Star Wars-avontuur dat zich 30 jaar na het vorige deel afspeelt voelt als thuiskomen. [...] J.J. Abrams’ debuut als Star Wars-regisseur haalt zeker het niveau van de allereerste film uit de sciencefictionreeks. Zo is de humor terug. Vooral Harrison Ford is op dreef. Hij grossiert opnieuw in droogkomische teksten. Als hij prinses Leia (Carrie Fisher) weer na jaren ontmoet: „Je haar zit anders.” Zij: „En jij draagt nog steeds hetzelfde jasje.”

De Volkskrant geeft vier sterren: „Een knappe prestatie van regisseur-schrijver J.J. Abrams, die aan The Force Awakens ongetwijfeld slapeloze nachten heeft overgehouden. Je zult maar als regisseur de verantwoordelijkheid dragen over een bijkans heilig universum, dat in miljoenen fans voortleeft tot in de allerkleinste details.”

NRC-Recensie: Star Wars zit weer lekker in zijn vel

NRC Handelsblad geeft vier ballen: „Abrams serveert zijn galactische soapopera met de juiste mix van nestwarmte en vernieuwing, oudjes en twintigers, apocalyptische horreur en ironische insidergrapjes. Ooit doorgebroken met de tv-serie Lost, heeft heeft hij met The Force Awakens een geslaagde ‘pilot’ gemaakt om een nieuwe filmserie te lanceren, met een cliffhanger die nieuwsgierig maakt naar hoe verder en hoe het zover kwam. Het grootste compliment dat je deze film annex miljardenoperatie kan maken, is dat hij relaxed aanvoelt, goed in zijn vel zit. Gewoon een bruisend, charmant en vertrouwd ruimteavontuur. „We’re home”, zoals veteraan Han Solo opmerkt."

Het Belgische weekblad Knack geeft drie sterren: „Uiteraard zijn er ook minpunten. Om het met de woorden van opper jedi master Yoda - die we in dit avontuur evenwel niet aantreffen - te zeggen: A masterpiece, this is not. De plot voelt bij momenten langdradig aan, Abrams wijkt nooit echt af van de conventies van de blockbuster, en soms kreunt de film onder het gewicht van zijn eigen, loodzware ambities. Maar laat dat de pret vooral niet drukken. The force is strong in this one!”