Chinese economie brengt Cathay in de problemen

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Voor de eerste keer in twee jaar vervoert Cathay Pacific afgelopen maand minder vracht dan de maand ervoor. Het gaat om een daling van drie procent, zo maakte Cathay bekend. En daar houdt het niet op, zo verwacht de South China Morning Post. De oorzaak is de vertraagde groei van de Chinese economie.

Mark Sutch van de afdeling cargo verkoop en marketing bij Cathay:

De algehele vraag bleef achter bij onze oorspronkelijke verwachtingen.

Het was niet alleen de verwachting van Cathay maar ook van de International Air Transport Association dat de vraag wat zou toenemen. Nu voorspelt de Air Transport Association een krimp van 2,7 procent in de wereldwijde cargotransport per vliegtuig. Oost Azië is volgens Sutch ‘de frontlinie qua impact van de voortdurende zwakte in cargo-omzet’.

Banenverlies bij Toshiba

Toshiba schrapt bijna 7.000 banen, met name in het segment consumenten electronica. Dat is nodig omdat die afdeling al langer verlies draait, meldt de Nikkei Asian Review. Het concrete plan zal later in de maand gepresenteerd worden. Nikkei Asian Review speculeert dat de fabriek waar in het personeelsbestand gesneden wordt, mogelijk helemaal geen televisies meer zal ontwikkelen.

Het lifestyle-segment, dat onder meer consumentenelectronica produceert, is goed voor een vijfde van de verkoopcijfers van de Toshiba Groep, en er werken ongeveer 24.000 mensen. De verkoopcijfers in dat segment daalden met tien procent tot 9,63 miljard dollar (8,75 miljard euro) in het boekjaar dat tot maart loopt. Dat maakt het de slechts presterende afdeling van Toshiba.

Forse investering in Zuid-Koreaanse app Zigbang

Een consortium onder leiding van Goldman-Sachs investeert 38 miljard won (29,2 miljoen euro) in Zigbang, Zuid-Korea’s voornaamste app met informatie van makelaars. Dat meldt het Koreaanse persbureau Yonhap. Zigbang maakt gebruik van een mobiel platform met GPS om makelaars met huurders te verbinden.

In oktober werd er zeker tien miljoen keer gebruik van gemaakt. Er worden zeker 2,5 miljoen vastgoedlocaties te huur of te koop aangeboden door meer dan vijfduizend makelaars. Zigbang zegt de investering te willen gebruiken voor nieuwe service en een betere marketing.

    • Eefje Rammeloo