Wapenleveranciers gijzeling supermarkt Parijs gearresteerd

Het gaat om de bekende huursoldaat Claude Hermant en zijn vrouw.

Bloemen bij supermarkt Hyper Cacher in de buurt van de Porte de Vincennes in het oosten van Parijs. Foto Pierre Crom / ANP

In Frankrijk zijn een man en een vrouw gearresteerd omdat ze wapens zouden hebben geleverd aan de man die in januari een kosjere supermarkt in Parijs aanviel.

Dat bevestigt de openbaar aanklager van Parijs tegenover persbureau AP. Het gaat om Claude Hermant, een bekende huursoldaat, en zijn vrouw. Ze zijn in Noord-Frankrijk gearresteerd.

Amedy Coulibaly viel in januari een kosjere supermarkt aan. Hij gijzelde de aanwezigen en schoot vier mensen dood. Een dag eerder had hij een politieagent doodgeschoten. Coulibaly eiste vrijspraak voor de broers die twee dagen voor zijn daad een aanslag pleegden op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Daarbij werden twaalf mensen gedood. Coulibaly zelf werd bij de bestorming van de supermarkt door de politie doodgeschoten.

Sven Lau gearresteerd

In Duitsland is een Sven Lau gearresteerd, een van de bekendste islamitische extremisten van het land. Hij wordt verdacht van het steunen van de buitenlandse terreurgroep Jaish al-Muhajireen wal-Ansar (JAMWA). De VS hebben die groepering vorig jaar tot terreurgroep bestempeld. Volgens de Duitse aanklager was Lau (35) de contactpersoon voor mensen die in Syrië voor JAMWA willen vechten. Hij wordt ook verdacht van het geven van financiële en materiële steun aan de groep.

De tot de islam bekeerde Lau werd vooral bekend doordat hij vorig jaar een sharia-politie wilde invoeren in de stad Wuppertal in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, om een strikte interpretatie van de islam af te dwingen.

    • Mirjam Remie