Verdubbeling gevangen journalisten in Turkije in 2015

Volgens het Committee to Protect Journalists zitten 199 journalisten wereldwijd in de gevangenis, waarvan 14 in Turkije.

Een lid van de journalistenvakbond in Turkije protesteert tegen de arrestatie van de hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet. Foto Ozan Kose / AFP

Het aantal journalisten dat wereldwijd in de gevangenis zit, is afgenomen in 2015, van 221 naar 199, blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van het Committee to Protect Journalists (CPJ).

Maar dat is volgens het comité geen reden tot juichen: 2014 was wereldwijd een recordjaar en de situatie is nu slechts iets verbeterd. China is met 49 nog altijd het land waar de meeste journalisten gevangen zitten. Dat is voor dat land een recordaantal. Ook om de situatie in Turkije maakt het CPJ zich veel zorgen.

Cumhuriyet

In Turkije zaten in 2012 en 2013 de meeste journalisten achter de tralies, maar dat nam af in 2014 tot zeven. Nu zitten er weer veertien journalisten gevangen. Dat komt volgens het CJP door “twee grote verkiezingen, verdere betrokkenheid bij de Syrische burgeroorlog en het eind van een fragiel staakt-het-vuren met de Koerdische PKK.”

In november werden bijvoorbeeld de hoofdredacteur en een journalist van de krant Cumhuriyet opgepakt, op verdenking van terrorisme.

Reporters Without Borders

In Bangladesh, Gambia, India, Saoedi-Arabië, Egypte, Turkije en China nam het aantal gevangen journalisten toe. In Turkmenistan en de Verenigde Arabische Emiraten zaten in tegenstelling tot een jaar eerder geen journalisten meer gevangen.

Een ander dinsdag verschenen rapport, van Reporters Without Borders (RSF), heeft het over iets andere aantallen. Volgens die organisatie zijn er 153 professionele journalisten gevangen, 161 burgerjournalisten en 14 overige mensen die in de media werken. De verschillende aantallen hebben te maken met de uiteenlopende definities die het CPJ en RSF hanteren.

Gegijzeld

RSF rapporteert ook over het aantal gegijzelde journalisten. In 2015 zijn dat er 54. Achttien van hen worden vastgehouden door terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië. Secretarisch-generaal Christophe Deloire van RSF zegt dat er een gigantische gijzelaarsindustrie is ontstaan in sommige conflictgebieden:

“We maken ons ernstige zorgen over het aantal journalisten dat in 2015 gegijzeld is. De toename komt vooral door de ontvoering van journalisten in Jemen, waar Houthirebellen en Al-Qaeda 33 journalisten hebben gekidnapt, waar dat er in 2014 nog twee waren. Dertien worden nog steeds gevangen gehouden.”

    • Joram Bolle