Industrieel Wim Van der Leegte gaat volgend jaar met pensioen, zoon Willem krijgt leiding over succesvol familiebedrijf

Wim van der Leegte. Foto ANP

Een halve eeuw directeurschap van het eigen familiebedrijf. Dat is voor de Brabantse industrieel Wim van der Leegte een mooi moment om met pensioen te gaan. VDL, het door zijn vader opgerichte industrieconglomeraat, maakte maandag bekend dat Van der Leegte per 1 november 2016 terugtreedt als president-directeur.

VDL blijft in de familie: De 68-jarige Van der Leegte wordt opgevolgd door zijn zoon Willem (34). Daarmee wordt een vraag beantwoord die bij VDL in Eindhoven al jaren gesteld wordt: wie neemt de zaak over van de pater familias?

Willem van der Leegte treedt per 1 januari al toe tot de hoofddirectie, net als zijn broer Pieter (45) en zijn zus Jennifer (35).

Onder leiding van Wim van der Leegte groeide het in 1953 opgerichte VDL uit van simpel metaalbedrijf tot een onderneming met meer dan 10.000 medewerkers en een omzet van 2,5 miljard euro. VDL, actief in 19 landen, maakt een breed scala aan producten. Het bekendst zijn de VDL-bussen, maar VDL produceert ook onder meer veersystemen, verpakkingsmachines en zonnebanken. Tot vreugde van politiek Den Haag nam VDL in 2012 autofabriek Nedcar in Born over, die door het Japanse Mitsubishi was opgegeven.

Wim van der Leegte pleit regelmatig voor een actievere industriepolitiek in Nederland. „De staat zou in alle grote beursgenoteerde concerns een aandelenbelang moeten nemen”, zei hij in 2012 in een vraaggesprek met NRC. Zelf houdt hij zijn bedrijf ver van de beurs, zei hij ook: „Ik heb met m’n drie kinderen een convenant getekend: dit bedrijf wordt nooit verkocht.”

In de Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders stond Van der Leegte dit jaar voor het eerst als miljardair.