EU begint met Servië toetredingsgesprekken

De EU is gisteren toetredingsgesprekken begonnen met kandidaat-lidstaat Servië. In het toetredingsproces van kandidaat-lidstaat Turkije zijn nieuwe hoofdstukken geopend, over economische en monetaire zaken. Ruim een jaar geleden zei voorzitter Juncker van de Europese Commissie nog dat de EU een pauze nodig heeft in zijn uitbreidingsproces, maar de migratiecrisis en vrees voor Russische invloed op de Balkan brengen de Unie ertoe Turkije en Servië sneller perspectief op lidmaatschap te bieden. In ruil daarvoor beloofde Turkije de stroom migranten richting Europa in te dammen. Met Servië werden twee hoofdstukken geopend, onder meer over de relaties met Kosovo, dat zich in 2008 van Servië afscheidde. Er wordt niet verwacht dat Servië en Turkije al snel daadwerkelijk toetreden. (Reuters)