Uber-chauffeurs mogen zich verenigen in vakbond

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Uber-chauffeurs mogen zich verenigen in vakbond

Een doorbraak in de strijd voor werknemersrechten van Uber-chauffeurs. Van de gemeenteraad in Seattle mogen zij zich verenigen in een vakbond, schijft The Financial Times. De raad nam unaniem de wet ‘Giving drivers a voice’ aan.

Volgens raadslid Mike O’Brien is die wet hard nodig, omdat Uber zijn chauffeurs uitbuit:

“We’ve heard from Seattle drivers making a sub-minimum wage, and companies like Uber have turned a deaf ear to their concerns. This bill was only introduced out of necessity after witnessing how little power drivers themselves had in working for a living wage.”

Volgens Uber en de vergelijkbare dienst Lyft bedreigt de nieuwe wet de flexibiliteit van hun chauffeurs. Uber wijst erop dat ze mensen juist de kans geven op een beter leven op hun eigen voorwaarden en dat de helft van de chauffeurs minder dan tien uur per week rijdt als aanvulling op hun hoofdinkomen.

Nu deze wet in Seattle is aangenomen zullen Uber-chauffeurs in andere Amerikaanse steden met nieuwe energie de strijd voor hun rechten aangaan. Zo staakten in oktober al honderden chauffeurs in Los Angeles, Chicago en Houston, ook al vormen zij maar een klein deel van de honderdduizenden mensen die een contract zijn aangegaan met Uber om taxidiensten te kunnen aanbieden.

Dell zet dienstentak Perot Systems in etalage

PC-maker Dell probeert dienstentak Perot Systems voor zo’n vijf miljard dollar te verkopen. De ICT-gigant heeft het geld nodig om de overname van EMC te kunnen betalen, schrijft Re/code. Onder andere het Franse Atos, Genpact uit New York en het Canadese CGI hebben belangstelling, al is de vraagprijs fors.

Dell nam het door de voormalig presidentskandidaat Ross Perot opgerichte Perot in 2009 over voor 3,9 miljard dollar. Perot levert sofware-systemen aan overheidsinstellingen en zorgaanbieders.

Perot Systems behoort niet tot de kernactiviteiten van Dell en is daarom geschikt om een deel van de megaovername van EMC te financieren. Dell wil ook andere andere bedrijfsonderdelen die geen deel uitmaken van de kerndoelstellingen verkopen. De PC-maker steekt zich liever niet te diep in de schulden, maar moet 67 miljard dollar neerleggen voor EMC.

Pinterest wil specifiekere advertenties

Het sociale platform Pinterest gaat zich richten op advertenties van retailers en verpakte consumentengoederen. Andere marketeers worden niet meer geholpen bij het plaatsen van advertenties, blijkt volgens The Wall Street Journal uit een in september verstuurde brief naar adverteerders. Zij kunnen alleen nog adverteren via een soort self-service op internet of met hulp van door Pinterest geselecteerde tech-bedrijven.

Adverteerder Adam Kleinberg denkt dat Pinterest daar gezien het gedrag van de gebruikers van het platform goed aan doet:

“People have specific kinds of things they search for on Pinterest -- food, fashion, decorating ideas. For brands that can deliver in those categories, it makes great sense [...] But if you’re selling cars or consumer electronics or toilet bowl cleaner, it becomes a less important media channel.”

Pinterest heeft op dit moment meer dan 100 miljoen gebruikers per maand, waarvan het leeuwendeel vrouwen, die allerlei foto’s plaatsen en is daarom een aantrekkelijk medium voor marketeers.

    • Arjan Meesterburrie