Toegankelijke doemmuziek

Kort en krachtig is het zevende album van het Amerikaans/Hongaarse noisecollectief Sunn O))), uit te spreken als Sun met naklinkende –n. In een half uur brengt het drietal een indringende staalkaart van hun drone metal. Kannon Part 1 draait om de eindeloze resonantie van doorversterkte gitaarsnaren, vaak het uitgangspunt bij de oorverdovende concerten van deze grimmige mannen in monnikspijen. De zang in Kannon Part 2 doet Gregoriaans aan, al is de uit donkere kelders opdoemende stem van Attila Csihar zo abstract dat het net zo goed een satanisch ritueel kan zijn. Het beheerste ritme in Kannon Part 3 contrasteert met de furieuze schreeuwstem. Er gaat een merkwaardige rust uit van deze duistere doemmuziek, toegankelijker dan hun vorige project met zanger Scott Walker en des te beklemmender als je er voor de verandering op een wat lager volume naar luistert.