Syrische vluchteling wint rechtszaak van PowNed

PowNed heeft de vluchteling aangetast in zijn privacy door hem af te beelden als op seks beluste homohater.

Dominique Weesie van PowNed. Foto Rick Nederstigt/ANP

Een Syrische vluchteling heeft de rechtszaak gewonnen tegen omroep PowNed. Dat meldt zijn advocate Channa Samkalden op Twitter. Het tv-programma Studio PowNed heeft de vluchteling aangetast in zijn privacy door hem in het tv-programma Studio PowNed af te beelden als op seks beluste homohater. PowNed moet de vluchteling een schadevergoeding betalen en andere media vragen de gewraakte beelden te verwijderen.

Twitter avatar channasamkalden Channa Samkalden Syrische asielzoeker wint zaak tegen Powned. PowNed moet schadevergoeding betalen & Google aanschrijven om de beelden te laten verwijderen.
Twitter avatar channasamkalden Channa Samkalden Hier dus het vonnis: https://t.co/2YBbVENCff dat een interessant inkijkje biedt in de werkwijze van PowNed en het verloop vh interview.

PowNed-verslaggeefster Charlotte Pieters spreekt op 30 september meerdere vluchtelingen aan rondom de noodopvang in Apeldoorn. Pieters geeft zich uit voor student, niet als journalist. Ze doet onderzoek voor een schoolproject, zegt ze: “It’s only for me!” Ze stelt hen vragen over religieuze verschillen, de vrije Nederlandse seksuele moraal en homoseksualiteit. Pieters spreekt meer dan een uur met de vluchteling en twee vrienden.

Van dat gesprek worden de volgende dag, 1 oktober, fragmenten getoond in Studio PowNed waarin de vluchteling zijn afschuw uitspreekt over homoseksualiteit en vertelt dat hij last heeft van opzwollen testikels door langdurige onthouding. Ook plaatst de omroep een filmpje op zijn Facebookpagina onder de titel ‘Vluchteling: mijn ballen zijn heel groot’. Het bericht wordt een miljoen keer bekeken en overgenomen door Arabische en andere internationale media.

‘Vermakelijke tv over rug van vluchteling’

De klacht van de vluchteling is dat PowNed inbreuk maakt op zijn persoonlijke levenssfeer, dat zijn reputatie is geschonden en dat zijn recht op een familieleven is aangetast. Zijn huwelijk zou als gevolg van de fragmenten onder druk staan (zijn verloofde woont nog in Syrië) en familieleden hebben het contact verbroken, claimt de Syriër. Zijn advocate Channa Samkalden plaatste vraagtekens bij de noodzaak van het tonen van de beelden. “PowNed wilde gewoon vermakelijke tv maken en deed dat over de rug van mijn cliënt”, zei ze na afloop van de rechtszaak tegen De Stentor.

PowNed strijdt voor de pluriformiteit van de journalistiek, legt hoofdredacteur Dominique Weesie uit in Studio PowNed, na de zitting van de rechtszaak. “Wij zijn geen NOS en de NOS is geen Powned”, zegt hij. “Wij gaan nou eenmaal wat verder in onze berichtgeving dan de NOS, maar dat wil niet zeggen dat je ons monddood moet willen maken.” Weesie vindt dat andere media meedoen aan een goednieuwsshow, als het op vluchtelingen aankomt.

“Zo wordt alles met de mantel der liefde bedekt, en ik vind dat je daar toch wel je vraagtekens bij mag zetten.”

    • Jasper Veenstra