Shell schrapt na inlijving BG nog eens 2.800 banen

Bij de combinatie Shell/BG vervallen 2.800 banen. Dat komt bovenop de 7.500 banen die al verdwijnen bij Shell.

Het aandeel Shell daalde dit jaar 34 procent in waarde, als gevolg van de scherpe daling van de olieprijs. Foto Lex van Lieshout / ANP

Shell verwacht 2.800 banen te schrappen als gevolg van de overname van het Britse gasbedrijf BG. Dat maakte de Brits-Nederlandse oliereus maandag bekend, vlak nadat duidelijk werd dat de Chinese autoriteiten als laatste toestemming hebben gegeven voor de deal. Het is de grootste overname van het energieconcern ooit.

Het banenverlies komt overeen met bijna 3 procent van het totaal aantal arbeidsplaatsen bij Shell (94.000) en BG (5.000) samen. De reductie komt bovenop de 7.500 banen die worden geschrapt vanwege de aanhoudend lage olieprijs, zoals deze zomer werd aangekondigd. Waar precies de 2.800 banen vervallen, wordt in de loop van het jaar bekend.

De inkrimping is volgens Shell nodig om de verwachte voordelen van de overname van BG ook te kunnen halen. Toen Shell de overname in april aankondigde, stond de olieprijs op 60 dollar per vat. Inmiddels is die gedaald tot onder de 40 dollar, wat zijn weerslag heeft op de winst van Shell zelf en van BG, dat zowel olie als gas wint. Na de integratie van BG verwacht Shell ongeveer 3,5 miljard euro op jaarbasis te besparen.

Eerder gaven Brazilië, de Europese Commissie en Australië toestemming voor de overname. China was de laatste horde. Nu moet Shell alleen nog langs de aandeelhouders om de overname van BG definitief te maken.

Omdat de overname deels in aandelen Shell wordt betaald, wordt het bod van Shell voor aandeelhouders van BG steeds onaantrekkelijker. Bij de aankondiging in april was het bod 70 miljard dollar waard, nu is dat – door de daling van de koers van Shell – nog zo’n 53 miljard dollar, blijkt uit berekeningen van financieel persbureau Bloomberg.

Het aandeel Shell daalde dit jaar 34 procent in waarde, als gevolg van de scherpe daling van de olieprijs. Die staat op het laagste punt in zeven jaar. De hele olie-industrie kampt overigens met koersdalingen.

Shell wordt met de overname van BG minder afhankelijk van olie. Het gecombineerde bedrijf wordt onder meer de grootste producent van vloeibaar aardgas (lng) ter wereld.

Shell gaat er nog steeds van uit dat de overname begin volgend jaar helemaal wordt afgerond. Als dat alsnog mislukt, moet Shell 750 miljoen euro boete betalen aan BG.