Russische leiders lopen als cowboys. Hoe komt dat?

Neuroloog Bas Bloem van het Radboud UMC analyseerde samen met internationale collega’s YouTube-video’s.

This town isn’t big enough for the both of us, zou weleens het credo van Vladimir Poetin kunnen zijn als het op internationale politiek aankomt. Maar hij gedraagt zich niet alleen als een cowboy, en hij rijdt niet alleen paard als een cowboy, hij loopt er ook als een.

Een groep internationale onderzoekers, onder wie neuroloog Bas Bloem van het Radboud UMC, heeft dat ontdekt bij het analyseren van YouTube-video’s. De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag gepubliceerd in de speciale kersteditie van de British Medical Journal. Daarin staat onderzoek dat een humoristische ondertoon heeft, maar een serieuze achtergrond.

In de video’s viel op dat Poetin zijn rechterarm amper beweegt. De onderzoekers dachten dat dat op een ernstige afwijking kon wijzen:

“Uit onderzoek is gebleken dat een asymmetrische verminderde armzwaai het allereerste teken van de ziekte van Parkinson kan zijn. Verrassend genoeg toonde een uitgebreide verdere bestudering van YouTube video’s dat dit opmerkelijke looppatroon ook aanwezig is bij andere Russische hooggeplaatsten.”

Gunslinger’s gait

Ook premier Dmitri Medvedev, Anatoly Serdyukov en Sergei Ivanov, beide voormalig minister van Defensie en hoge militair Anatoly Sidorov bleken hetzelfde loopje te hebben als Poetin. De verklaring volgens de onderzoekers voor deze vreemde loopgewoonte? Het KGB-verleden van de heren. De onderzoekers vonden een oude KGB-handleiding:

“Hierin wordt aan officieren uitgelegd dat zij tijdens het lopen de rechterhand dicht langs het lichaam moeten houden, zodat zij daardoor snel in staat zijn een pistool te trekken zodra er een vijand in de buurt komt. Mogelijk verklaart dit het loopje van Vladimir Poetin, omdat hij in het verleden zelf ook KGB training heeft ondergaan. Ook Ivanov, Serdyukov en Sidorov ondergingen deze of een andere vorm van militaire training. Hoe Medvedev aan zijn loopje komt is niet duidelijk, mogelijk imiteert hij het gedrag van zijn baas.”

De onderzoekers bedachten de term gunslinger’s gait (pistooltrekkersloopje) voor de wandelgewoonte van de Russische bobo’s. Want gunslinger John Wayne loopt ook zo in Westerns.

Zo loopt Medvedev

En Serdyukov

Het loopje van Ivanov

Sidorov aan de wandel (rechts in beeld)

    • Joram Bolle