Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rusland kan uitspraken EHRM naast zich neerleggen

Poetin heeft een wet daartoe ondertekend.

Foto Mikhail Klimentyev / AP

De Russische president Poetin heeft een wet ondertekend waardoor het Constitutioneel Hof uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg naast zich neer kan leggen. Dat schrijft persbureau Reuters.

De wet is vandaag gepubliceerd op het officiële regeringskanaal voor juridische informatie. Het Constitutioneel Hof heeft eerder dit jaar op verzoek van Doema-leden al bepaald dat het uitspraken van het EHRM aan zijn laars kan lappen als ze strijdig zijn met de Russische grondwet. Onze redacteur Hubert Smeets schreef toen in NRC:

“De redenering lijkt strikt juridisch. Maar op de achtergrond gaat het om politiek en geld. Binnen een paar uur nadat het Hof had gesproken, liet het ministerie van Justitie weten dat het dit oordeel zou gebruiken om onder het Straatsburgse vonnis in de zaak-Chodorkovski uit te komen.”

1,866 miljard euro

In de zaak-Chodorkovski, die draait om de veroordeling van de Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski, is Rusland door het EHRM veroordeeld tot het betalen van 1,866 miljard euro schadevergoeding. Rusland negeert dit soort uitspraken doorgaans en betaalt de boetes niet.

Rusland werd in 1996 lid van de Raad van Europa en onderschreef toen het Europese Mensenrechtenverdrag. Sindsdien wordt geen ander land zo vaak in Straatsburg gedaagd én veroordeeld als Rusland. De Russische staat is onder meer veroordeeld wegens schending van mensenrechten in Tsjetsjenië, in het strafrecht en het dienstplichtigenleger.