Ruim duizend scholen in Los Angeles dicht om dreigmail

De dreiging was waarschijnlijk een hoax, maar niettemin werden 640.000 leerlingen naar huis gestuurd.

Ouders halen hun kinderen weer op van school in Los Angeles. Foto: Ringo H.W. Chiu / AP Photo

In Los Angeles zijn dinsdag alle ruim duizend publieke scholen gesloten vanwege een dreigmail. New York kreeg eenzelfde bedreiging, maar hield de scholen open. Na verloop van tijd kwam het bericht dat de dreigmail waarschijnlijk nep was.

Dat meldt AP. Door de sluiting konden 640.000 leerlingen weer naar huis. Het scholendistrict is het op één na grootste in de Verenigde Staten. Volgens een woordvoerder van het regionale scholendistrict ontving een van de schoolhoofden een mail, waarin werd gedreigd met eenzelfde aanslag als die van woensdag 2 december in het nabijgelegen San Bernardino. Twee schutters doodden daar 14 mensen, 21 anderen raakten gewond.

Aan het IP-adres te zien zou de mail zijn verstuurd vanuit de Duitse stad Frankfurt. Volgens de autoriteiten zijn alle scholen uit voorzorg gesloten. Zolang het onderzoek nog loopt worden geen verdere mededelingen gedaan over de mail.

Politiechef New York: sluiting is overdreven

De autoriteiten in New York maakten bekend dezelfde bedreiging te hebben ontvangen, maar deden de “algemene” e-mail al gauw af als ongevaarlijk. Er werd besloten om niet over te gaan tot sluiting van de scholen.

De New Yorkse politiecommissaris William Bratton noemde het besluit van zijn collega in Los Angeles “overdreven”. Volgens Bratton was het aan fouten in de mail overduidelijk dat de schrijver van de mail geen jihadist was. De politiecommissaris van LA, Charlie Beck, verdedigde de sluiting door te zeggen dat “het makkelijk is om achteraf kritiek te uiten op een besluit dat gebaseerd is op resultaten die de besluiter nooit kon weten.”

Burgemeester Bill de Blasio liet weten “absoluut overtuigd” te zijn dat de schoolgaande kinderen in New York veilig zijn.

“Er was niets geloofwaardigs aan het dreigement. Het was een vreemde mail.”

    • Sjoerd Klumpenaar