Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Grootste Nederlandse biotechdeal ooit op handen

Het biotech-bedrijf Acerta Pharma uit Oss staat op het punt een samenwerkingsovereenkomst te tekenen met de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca ter waarde van 4,5 miljard euro. Als de bedrijven eruit komen gaat om de met afstand grootste deal uit de geschiedenis van de Nederlandse biotech-sector, schrijft Het Financieele Dagblad.

Acerta Pharma ontwikkelt medicijnen tegen kanker en is twee jaar geleden opgericht door twee onderzoekers die eerder bij Organon werkten. Vorige week meldde het bedrijf een succesvolle test met het belangrijkste medicijn waar het aan werkt.

AstraZeneca zal de miljarden niet in één keer betalen. In de biotech is het de gewoonte om in eerste instantie een relatief klein bedrag te betalen en de rest in fasen als de ontwikkeling van de medicijnen goed verloopt en ze worden toegelaten tot de markt in de Verenigde Staten en Europa.

Lucratieve handel in oude windmolens

Handelaren duiken gretig op de sloopregeling voor oude windmolens in Noord-Holland. Voor elke nieuwe windturbine moeten twee oude worden afgebroken en verschillende partijen hebben nu oude windmolens opgekocht en bieden die voor hoge prijzen aan, meldt De Volkskrant. Of ze willen een deel van de winst van de nieuwe turbines.

Volgens ondernemer Martijn Pater die nieuwe windmolens wil plaatsen in het Amsterdamse havengebied vragen handelaren 150.000 tot 200.000 euro voor oude molens en eentje wilde in eerste instantie zelfs de helft van de winst van het hele project hebben.

Door dat opdrijven van de prijzen kan Noord-Holland mogelijk niet voldoen aan de landelijke doelstelling voor energie uit windmolens. D66-gedeputeerde Ralph de Vries stapte vorige maand op, omdat hij het niet eens is met het voor verkeerde prikkels zorgende windbeleid:

“Het leidt tot scheve marktwerking, het opdrijven van de kostprijs van nieuwe turbines en het toe moeten staan van participatie van anderen in jouw project.”

Toch blijkt volgens een snel rekensommetje dat ondernemers met nieuwe windmolens met behulp van subsidie nog altijd 100.000 tot 150.000 euro winst per molen per jaar kunnen maken.

Mogelijk toch afkoopsom voor hoofdrolspeler OV-schandaal

Oud-directeur René de Beer van het openbaar vervoersbedrijf Veolia die een sleutelrol speelde in het OV-schandaal krijgt mogelijk toch een afkoopsom van de NS. Dat meldt Omroep 1Limburg op basis van Dagblad De Limburger.

De Beer speelde bedrijfsinformatie van zijn voormalig werkgever Veolia door naar NS-dochter Abellio vlak voor hij daar via een schijnconstructie in dienst trad. Zo kon Abellio de concessie binnenslepen voor het openbaar vervoer in Limburg.

De NS ontsloeg De Beer in mei toen het schandaal in de openbaarheid kwam, maar zonder afkoopsom zoals andere hoofdrolspelers wel ontvingen. Zo kreeg NS-directeur Timo Huges die een paar maanden later sneuvelde bijvoorbeeld 175.000 euro mee. De Utrechtse kantonrechter vindt dat het wringt hoe De Beer is behandeld ten opzichte van de anderen. De NS heeft twee weken bedenktijd gevraagd voor de mogelijke schikking.

    • Arjan Meesterburrie