Paus Franciscus roept op tot amnestie voor gevangenen

De paus roept overheden verder op om er te zijn voor armen, zieken, ouderen en vluchtelingen.

Foto: Vincenzo Pinto / AFP

Paus Franciscus heeft in zijn jaarlijkse vredestoespraak opgeroepen tot amnestie voor gevangenen. Dat meldt persbureau AP. In de toespraak, die dinsdag werd vrijgegeven, richt de Paus zich tot beleidsmakers. In zijn boodschap spreekt hij zijn hoop uit dat beleidsmakers alternatieve straffen voor opsluiting vinden en dat ze de doodstraf af zullen schaffen.

Verder nam Franciscus het op voor de kwetsbaren in de samenleving. Dat deed hij door op te roepen om afstand te doen van wat hij de “globalisering van onverschilligheid” noemt ten aanzien van de armen, zieken, ouderen en gevangenen.

Zwakkeren in de samenleving

Franciscus benadrukte dat de condities van gevangenen moeten verbeteren; met name van hen die nog in afwachting zijn van hun proces. Het is niet de eerste keer dat Franciscus zich sterk maakt voor de leefomstandigheden van gedetineerden. Bij haast iedere buitenlandse reis bezoekt hij een gevangenis. Ook houdt hij nog altijd contact met Argentijnse gevangenen waarvoor hij preekte als aartsbisschop van Buenos Aires.

De vredestoespraak staat in het teken van het ‘jubeljaar van barmhartigheid’, dat de Paus een week geleden opende door op symbolische wijze de heilige deur van de Sint-Pieter in Rome te openen. In het jubeljaar, dat tot november 2016 duurt, wil Paus Franciscus barmhartigheid onder de aandacht van gelovigen brengen; het is een kernbegrip voor Franciscus.

    • Sjoerd Klumpenaar