Oudere woningverkopers nemen met minder genoegen

In verhouding verkopen 75-plussers ook meer woningen.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Ouderen boven de 75 hebben de verkoopprijs van hun woning tijdens de crisis meer laten dalen dan jongere verkopers. Dat heeft het Kadaster onderzocht. Verhoudingsgewijs waren zij ook vaker in staat hun woning te verkopen.

De huizenprijzen zijn in de crisis flink gedaald, maar zijn zich langzaam weer aan het herstellen. Vorig jaar lagen de prijzen van jonge verkopers (36-45) nog maar 9 procent lager dan in 2008. Bij oudere verkopers lag de gemiddelde huizenprijs 17 procent lager dan voor de crisis. Zij hebben de prijs van hun woning dus bijna twee keer zo sterk verlaagd.

Meer winst

Dat oudere verkopers bereid zijn met minder genoegen te nemen kan ermee te maken hebben dat zij vaak geen nieuwe woning meer willen kopen. Slechts 12 procent van de 75-plussers kocht na de verkoop weer een nieuw huis. De ouderen hoeven de opbrengst van hun woning dus niet opzij te zetten voor de aanschaf van een nieuw huis.

Ook maken ouderen vaak meer winst op hun huis, omdat zij die gekocht hebben in een periode waarin de prijzen een stuk lager waren dan nu. Ze hebben een gemiddelde overwaarde van meer dan 100.000 euro. Jongere verkopers maken vaak juist verlies op de verkoop van hun woning. Bij de leeftijdsgroep 36-45 is dat gemiddeld zo’n 15.000 euro.

75-plussers verkopen naar verhouding ook meer woningen: dat waren er in 2014 alweer evenveel als voor de crisis, terwijl het totaal aantal verkopen nog 21 procent lager lag.

    • Wouter van Dijke