Beledigde Kim roept meisjesband terug

Het had een doorbraak moeten worden in de sterk bekoelde relatie tussen Noord-Korea en zijn machtige beschermheer China: een concert in Beijing van de opzienbarende Moranbong Band, waarvan de uitsluitend vrouwelijke leden naar verluidt door de jonge Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un persoonlijk zijn geselecteerd. Het zou de opmaat kunnen zijn tot een eerste officieel bezoek van Kim aan Beijing.

Maar het eindigde allemaal in een pijnlijke mislukking. Kort voor het concert afgelopen zaterdag zou plaatsvinden in het Nationale Centrum voor Podiumkunst maakten de Chinese autoriteiten bekend dat wegens „communicatiekwesties op werkniveau” het concert geen doorgang kon vinden. Onverrichter zake namen de meisjes, die in Noord-Korea niet alleen furore hebben gemaakt met hun muziek maar ook met hun kort geknipte haar, het vliegtuig terug naar huis.

Noord-Korea hult zich sindsdien in zwijgen maar Zuid-Koreaanse bronnen meldden dat hun vertrek was ingegeven door boosheid van Kim over het feit dat de Chinezen lagere functionarissen naar het concert wilden sturen dan eerst was afgesproken. De Chinezen zouden daarmee hun ongenoegen hebben willen uiten over de opmerking van Kim vorige week dat zijn land nu ook een waterstofbom heeft. Die claim wordt door de meeste defensie-experts overigens niet erg serieus genomen. (NRC)