Minder migranten komen Griekenland binnen

Het is voor het eerst dit jaar dat het migrantenaantal dat via Griekenland reist is gedaald.

Migranten naderen de kust van het Griekse eiland Lesbos, 26 november. Foto Santi Palacios / AP

Het aantal migranten dat Griekenland binnenkwam is in november met meer dan de helft gedaald ten opzichte van een maand daarvoor. Dat is de eerste daling van dit jaar. Wel is het aantal, 108.000, een record voor de maand november.

Dat meldt EU-grensbewakingsagentschap Frontex. Dat komt vermoedelijk door de verslechterde weersomstandigheden, waardoor het gevaarlijk is de zee over te steken vanuit Turkije. Mogelijk spelen ook strengere grenscontroles op de Westelijke Balkanroute een rol.

In de eerste elf maanden van dit jaar kwamen ruim 715.000 mensen via de Griekse eilanden Europa binnen. Dat is zestien keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat vooral om Syriërs, maar ook om Afghanen en Irakezen. Eritreeërs en Nigerianen komen vooral via Libië en Italië Europa binnen. Het aantal illegale grensoversteken op die route nam in november voor de vierde maand op rij af tot 3.200 - twee derde minder dan een maand daarvoor.

Ook reisden in november minder mensen via de Westelijke Balkanroute: 164.000, een vijfde minder dan in oktober. Veel migranten die die route nemen, zijn via Griekenland de EU binnengekomen en reizen vervolgens de EU uit via de noordgrens, door Macedonië en Servië, om via Hongarije of Kroatië weer de EU binnen te komen. In de Westelijke Balkan staken in november 269.000 mensen illegaal de grens over. Ter vergelijking: in heel 2014 waren dat 283.000 mensen. In totaal waren er de eerste elf maanden van dit jaar 1,55 miljoen illegale grensoverstekingen.

    • Mirjam Remie