Marine Le Pen vrijgesproken van haatzaaien

Ze vergeleek in 2010 islamitische straatgebeden met de bezetting van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog.

Marine Le Pen arriveert in het Europees Parlement voor een plenaire sessie in Straatsburg. Foto: Frederick Florin / AFP

Marine Le Pen, de partijleider van de nationaal-populistische Franse partij Front National, is dinsdag vrijgesproken van een aanklacht tot haatzaaien. Dat meldt persbureau AFP.

Le Pen werd door vier mensenrechtenorganisaties voor de rechter gedaagd vanwege uitspraken van vijf jaar geleden, waarin ze islamitische straatgebeden vergeleek met de bezetting van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Doordat moskeeën in sommige buurten niet genoeg ruimte hebben, zijn Franse moslims genoodzaakt op straat te bidden. Marine Le Pen zei daar in 2010 het volgende over:

“Het is een bezetting van delen van het grondgebied, van wijken waarin religieuze wetten gelden. Zeker, er zijn geen tanks, geen soldaten, maar het is desalniettemin een bezetting die zijn tol eist van de inwoners.”

Vrijspraak voor Le Pen

De rechtbank in Lyon sprak haar vrij, gelijk aan het verzoek van de openbaar aanklager. Dat maakte haar advocaat David Dassa-Le Deist bekend aan Franse media. Haar vader, Jean-Marie Le Pen, werd al meerdere malen veroordeeld wegens haatzaaien. Het kwam echter nooit tot een gevangenisstraf.

Afgelopen weekend verloor het Front National de tweede ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk, na in de eerste ronde een daverende overwinning te hebben behaald. De partij haalde met 6,45 miljoen in de tweede ronde een recordaantal stemmen binnen; bijna 30 procent.

    • Sjoerd Klumpenaar