Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Levenslang geëist tegen piloot Julio Poch

Hij zou betrokken zijn geweest bij het uitvoeren van dodenvluchten ten tijde van de junta.

Het Argentijnse Openbaar Ministerie heeft tegen de Nederlands-Argentijnse voormalige Transaviapiloot Julio Poch (63) een levenslange gevangenisstraf geëist. De straf moet hem worden opgelegd omdat Poch betrokken zou zijn geweest bij het uitvoeren van dodenvluchten ten tijde van de junta die van 1976 tot 1983 in Argentinië regeerde.

De eis zou Poch en een zestigtal medeverdachten vorige week al zijn medegedeeld. Het nieuws wordt bevestigd door de advocaten van Poch: de Argentijnse raadsman Gerardo Ibañez en zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops. In een brief van Poch aan zijn Nederlandse vrienden staat dat tegen 52 verdachten van misdrijven tegen de menselijkheid in het massaproces een levenslange straf is geëist. Vier verdachten hoorden straffen eisen van 25, 18 of 10 jaar.

Poch noemt het „compleet krankzinnig” dat hij deze straf zou moeten krijgen na een „onschuldige after-dinner gesprek met collega’s” dat zich twaalf jaar geleden in Bali heeft afgespeeld.

Lees ook: Ik had alleen mezelf in zee kunnen werpen - een interview met Julio Poch.

‘Onvoorstelbaar

Op 22 september 2009 werd Poch gearresteerd op de luchthaven van Valencia in Spanje. Poch, die sinds 1988 in Nederland woonde en werkte, maakte als gezagvoerder bij Transavia de laatste vlucht voor zijn pensionering. Hij werd op verzoek van de Argentijnse justitie aangehouden op verdenking van misdrijven tegen de menselijkheid. De arrestatie van Poch gebeurde na verklaringen van Nederlandse collega’s. Zij beweerden dat Poch in 2003 tijdens een etentje op Bali had verteld dat hij zelf een rol had gespeeld in de dodenvluchten. Het Nederlandse OM bracht Argentinië hiervan in 2008 op de hoogte.

Knoops is verontwaardigd over de eis.

„Het is onvoorstelbaar dat men tegen Poch levenslang heeft geëist‎ zonder dat er bewijs voorligt. Voor Poch die ik gisteren sprak is‎ dit een enorme klap. Hoewel deze eis was te verwachten, is het niettemin mentaal zeer zwaar voor Poch om hiermee te worden geconfronteerd. Toch hebben wij nog steeds vertrouwen in de enige juiste uitkomst in deze zaak: vrijspraak.”

Vonnis in zomer 2016

Het vonnis in de zaak Poch wordt in de zomer van 2016 verwacht. Nu komen eerst vertegenwoordigers van de slachtoffers an het woord in het proces en daarna de advocaten van de verdachten.

In september maakte het OM al duidelijk dat ze Poch schuldig achten. De Argentijnse officieren van justitie schermden met documenten waaruit zou blijken dat Poch actief was in Operativo Sirena (Operatie Zeemeermin), een samenwerkingsoperatie van het Argentijnse en Paraguayaanse leger. De Argentijnse justitie zei ook te kunnen bewijzen dat Poch wel in staat was met transportvliegtuigen te vliegen. Dergelijke toestellen zouden door het militaire bewind zijn gebruikt om duizenden mensen (“subversieven”) uit de lucht in zee te werpen. Poch ontkent betrokkenheid en zegt als jachtvlieger voor de marine ook nooit in staat te zijn geweest transporttoestellen te vliegen.

Poch zegt te hopen dat onder het bewind van de vorige week aangetreden nieuwe president Mauricio Macri „onafhankelijke rechtspraak” mogelijk is en hij wordt vrijgesproken.