‘Leger Nigeria doodde niet tientallen, maar honderden shi’ieten’

Volgens activisten ligt het dodental veel hoger dan eerder gemeld, misschien wel op duizend.

Het Nigeriaanse leger op archiefbeeld Foto Reuters

Bij de actie van het leger dit weekend in Noord-Nigeria zijn honderden shi’ieten gedood. Misschien gaat het wel om duizend, zegt Chidi Odinkalu, het hoofd van de Nigeriaanse nationale mensenrechtencommissie, volgens AP.

Gisteren liepen de schattingen van het aantal doden nog uiteen. Een plaatselijk ziekenhuis had het over zestig doden, Nigeriaanse media over twintig en de shi’itische Islamitische Beweging zelf had het al over honderden doden.

Twitter avatar chairmanNHRC RightsAfrica We all, #Nigerians, have a truly common adversary in #BokoHaram but our armed forces still find time to attack & kill civilians?

Geboortemaand

Ook over wat er precies gebeurd is, lopen de lezingen uiteen. Het leger beweert dat 500 leden van Islamitische Beweging zaterdag een konvooi met legerchef Tukur Buratia blokkeerden en hem daarbij probeerden te doden. Volgens het leger was haar actie daar een reactie op. Buratai zei tegen Nigeriaanse media:

“Hoe ik het heb overleefd? Dat was Gods wil.”

Volgens een woordvoerder van Islamitische Beweging klopt de versie van het Nigeriaanse leger niet:

“Leden van de beweging verzamelden zich voor een ceremonie in Husainiyah, om het begin van de geboortemaand van de profeet Mohammed te vieren. Elk excuus van het leger om Husainiyah binnen te vallen en urenlang te schieten, met een onbekend aantal doden tot gevolg, is een leugen.”

Gebouwen verwoest

Bij de actie werd onder meer de leider van Islamitische Beweging, Ibraheem Zakzaky, beschoten en opgepakt. Volgens Chidi Odinkalu liep hij vier schotwonden op en werd een van zijn vrouwen gedood.

Ook zouden gebouwen van de shi’itische moslims zijn verwoest.

Twitter avatar chairmanNHRC RightsAfrica Remains of the Shiite Centre in Gyellesu, #Zaria after it was destroyed allegedly by the soldiers https://t.co/cjo6HfFogA

Bij een vuurgevecht vorig jaar tussen het leger en Islamitische Beweging kwamen volgens Zakzaky dertig mensen om. Twee weken geleden werden 22 shi’itische moslims slachtoffers van de sunnitisch-islamitische terreurgroep Boko Haram, bij een zelfmoordaanslag. Islamitische Beweging is geïnspireerd door de shi’itisch-islamitische revolutie in Iran in 1979.

Dat land heeft de actie van Nigeria veroordeeld. De vertegenwoordiger van Nigeria in Iran is bij het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden voor uitleg.

    • Joram Bolle