Dafne schittert ook op de rode loper

Dat Dafne Schippers zou worden verkozen, stond allang vast. Sinds het WK atletiek in Beijing is ze een wereldster.

Dafne Schippers op de rode loper bij het Sportgala in de RAI in Amsterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Van het Sportgala 2015 geen nieuws. Wel de bevestiging dat Dafne Schippers Sportvrouw van het Jaar is geworden. Een onbetwistbare keus was de algemene opvatting al vanaf de bekendmaking van de nominaties, tweeënhalve week geleden.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport De Jaap Eden voor Sportvrouw van het Jaar 2015 is voor atlete Dafne Schippers. #sportgala https://t.co/2vfBK9MnoH

Natuurlijk werd de blonde atlete Sportvrouw van 2015. Wie anders? Elke sportprestatie in dit jaar, hoe indrukwekkend ook, stond in de schaduw van Schippers’ wereldtitel op de 200 meter. De sprintster, die pas in juni afstand van haar geliefde zevenkamp nam, maakte eind augustus op de WK in Beijing diepe indruk. Ook op de 100 meter, het aansprekendste atletiekonderdeel, waar ze de Jamaicaanse bliksemschicht Shelly-Ann Fraser-Price bijna te pakken had. Het scheelde vijfhonderdste van een seconde met de meervoudige olympisch- en wereldkampioene.

Briljante sprintster

Schippers was in één klap hot. Een wereldster, wier naam in dominante sprintlanden als de Verenigde Staten en vooral Jamaica tegenwoordig met ontzag wordt uitgesproken. Usain Bolt, de god van de sprint, noemde Dafne Schippers zelfs “een briljante sprintster”. Wie in Nederland wil hem tegenspreken? Niemand toch? Dus werd zij de onaantastbare Sportvrouw. Had er iemand ook maar enig bezwaar? Nee, he-le-maal niemand.

Dafne was de ster van het Sportgala en niet louter vanwege haar sportprestaties. Ze blonk bij de entree al uit op de rode loper, waar de sprintster werd gedwongen een slakkengang aan te nemen, zo gewild was ze. Iedere verslaggever wilde haar spreken, elke fotograaf wilde haar vereeuwigen en alle televisiezenders sleepten haar voor de camera.

Niet verwonderlijk, want Dafne Schippers schitterde in haar door Jan Taminiau ontworpen roze jurk. De couturier, die ook koningin Máxima kleedt, had Schippers aangeboden een van zijn creaties te dragen tijdens het Sportgala. De koningin van de sport behoort volgens Taminiau een koninklijke jurk te dragen. Voor het ontwerpen van een nieuwe jurk ontbrak hem de tijd, maar de sprintster mocht een creatie uitzoeken die de ontwerper op maat maakte.

Hoewel Dafne Schippers bij haar kledingkeus voor het Sportgala vrijwel zeker op zwart zou zijn uitgekomen, nam ze het aanbod van Jan Taminiau gretig aan. “Welke vrouw zegt dan nee”, zei ze glunderend.

Bakje pasta

Op afstand keek moeder Karen Schippers hoe haar dochter door de pers in beslag werd genomen. Trots, maar ook een een tikje bezorgd. In haar handen had ze een bakje pasta, dat op het sportgala werd geserveerd. Ze vond dat Dafne voor de uitzending iets moest eten en had alvast een hapje gescoord om te voorkomen dat haar dochter met een lege maag de zaal in moest.

Bezorgd is trainer Bart Bennema vooralsnog niet. De man, die dinsdagavond tot de Coach van het Jaar werd uitgeroepen, merkt vanzelfsprekend dat de belangstelling voor Dafne Schippers enorm is toegenomen. Maar vooralsnog vindt hij dat haar nevenactiviteiten geen negatieve invloed op het trainingsarbeid hebben.

“Al die extra bezigheden vreten energie, maar nog niet zodanig dat de sport eronder lijdt. Dafne weet dat goed te scheiden. Verschil is alleen dat ze nu niet meer met mij overlegt over activiteiten buiten de atletiekbaan, maar met haar manager. Het verschil is dat haar dag niet meer bestaat uit trainen en socializen, maar uit trainen en socializen plus.”

En wat vond Dafne Schippers van haar nieuwe titel? Ze was niet verrast, maar wel trots. En nog steeds verbaasd over over de impact van haar prestatie.

“Bijzonder als mensen zeggen dat ze hebben moeten huilen.”

Knegt ongenaakbaar op het ijs

Knegt was in het afgelopen schaatsseizoen, dat tot de zomer liep, ongenaakbaar op de kleine ovale schaatsbaan. Hij won eerst de allround titel bij het WK shorttrack en pakte vervolgens ook het goud bij het EK. Ook dit seizoen is hij weer goed bezig. Hij pakte tweemaal goud bij de wereldbekerwedstrijden in Nagoya en won afgelopen weekend twee keer zilver in Shanghai.

Knegt zei bij het krijgen van de prijs: “Doe mij maar een finale, in plaats van een praatje houden bij een prijs.” Hij bedankte zijn ploeggenoten en zijn bondscoach. De andere genomineerden voor Sportman van het jaar waren Niek Kimmann (goud op WK BMX) en Jeroen Dubbeldam (twee keer goud op EK paardrijden).

Andere winnaars

Schippers’ coach, Bart Bennema, viel ook in de prijzen. De atletiekcoach werd verkozen tot Coach van het Jaar 2015. Paralympisch Sporter van het Jaar werd rolstoeltennisster Jiske Griffioen. De Sportploeg van het jaar is het beachvolleybalduo Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst, die zilver wonnen op het WK in Nederland.

Verder kreeg oud-wielrenner Joop Zoetemelk, oud-wereldkampioen en winnaar van de Tour de France, voor zijn carrière de Fanny Blankers Koen-award, een oeuvreprijs. De 15-jarige zwemster Marrit Steenbergen werd uitgeroepen tot talent van het jaar.

    • Henk Stouwdam