Kijken: hoe een zwarte transgender opbloeit na operatie

Als Kricket de operatiekamer in gaat om definitief van geslacht te veranderen, vraagt haar moeder “Weet je het zeker?” Ze zegt: “Wat mij betreft stoppen ze mijn ding in een potje en gaat er een deksel op.”

Kricket Nimmons Foto Todd heisler / The New York Times

Vlak voordat Kricket de operatiekamer in gaat om definitief van geslacht te veranderen te worden, vraagt haar moeder “Weet je het zeker? Straks kan je niet meer terug.” Kricket Nimmons (40) weet het zeker:

“Mam, je denkt toch niet dat ik morgen wakker word en God mijn ding terug vraag? Ik wil ‘het’ niet terug, wat mij betreft stoppen ze hem in een potje en gaat er een deksel op.”

Deze korte documentaire van The New York Times volgt transgender Kricket Nimmons - geboren als Jerome - in de aanloop naar haar geslachtsoperatie. De New Yorkse Nimmons is al jaren bezig met haar transformatie: van ‘Jerome’ is weinig meer te zien. Toch is ze hem dankbaar:

“Ik zal Jerome nooit vergeten, hij is degene die dit voor elkaar heeft gekregen.”

Waarom ‘Kricket’?

Haar tante noemde haar Kricket, omdat ze als kleine jongen niet kon stilzitten. Later, als tiener, keek Jerome naar de Amerikaanse soapserie The Young and the Restless. een van de hoofdrolspelers heette Kricket. Hij vond haar innemend, stoer en prachtig. Toen Jerome een nieuwe naam mocht kiezen, wist hij meteen welke goed bij zijn nieuwe identiteit zou passen.

Nimmons is een van de eerste New Yorkers met een laag inkomen die een geslachtsoperatie krijgt, betaald door Medicaid. Haar lichaam zal eindelijk in lijn zijn met haar geest, haar identiteit. Ze zal niet langer “a chick with a wiener” zijn, zoals ze het zelf omschrijft, maar “een vrouw in mind, body en soul, voor God en voor de grondwet.”

Ongelukkige kinderjaren

Als zwarte transgender in het zuiden van de Verenigde Staten - ze groeide op in Orangeburg - had Kricket het zwaar. Ze werd als kind seksueel misbruikt, kreeg aids en werd als tiener het huis uitgezet. In haar jeugd werd er geregeld met een bijbel naar haar gegooid.

Bij de korte documentaire hoort ook een longread (leestijd: 20 minuten), waarin het gevecht en het gevoel van Kricket over haar transformatie uitgebreid worden beschreven. Een aangrijpend verhaal van iemand die ondanks vele tegenslagen vecht voor wat ze wil.

    • Carlijn Vis