Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Kamer kiest op 13 januari een nieuwe voorzitter

Besluit wordt over kerstreces heengetild, waarnemend voorzitter Arib (PvdA) weet nog niet of ze kandidaat is.

Waarnemend voorzitter Arib (PvdA) weet nog niet of ze kandidaat is.
Waarnemend voorzitter Arib (PvdA) weet nog niet of ze kandidaat is. Foto ANP / Bart Maat

De Tweede Kamer tilt de verkiezing van een nieuwe voorzitter over het kerstreces heen: op woensdag 13 januari wordt bekend wie de opvolger van de zaterdag vertrokken Anouchka van Miltenburg wordt. Dat heeft waarnemend Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) dinsdagavond bekend gemaakt na een vergadering van het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer.

Van Miltenburg stapte zaterdag op vanwege de ophef over haar rol in de afwikkeling van de ‘Teevendeal’. “Ik wil de functie van voorzitter niet langer belasten met deze discussie”, zei ze in een toelichting. In het rapport van de commissie-Oosting stond dat onder de verantwoordelijkheid van Van Miltenburg een anonieme brief met daarin het exacte bedrag van de omvang van de deal zou zijn vernietigd.

De ‘Teevendeal’ vormde de aanleiding voor Van Miltenburg om op te stappen, maar de VVD-politica lag al langer onder vuur vanwege de manier waarop zij het voorzitterschap invulde. Zo was er veel kritiek op de wijze waarop Van Miltenburg de belangrijke politieke debatten in de plenaire zaal leidde: ze greep vaak in op de momenten dat het niet moest en greep niet in op de momenten dat het wél moest, vonden veel Kamerleden.

Arib, Bosma en Elias worden genoemd

Kandidaten voor het voorzitterschap van de Kamer kunnen zich tot dinsdag 12 januari 10.00 uur melden bij het presidium. Arib zei dinsdag na de bespreking dat de profielschets voor de nieuwe voorzitter hetzelfde blijft omdat deze “nog steeds actueel” zou zijn. Op woensdag 13 januari houdt de Kamer een debat, waarin de kandidaatvoorzitters worden bevraagd en aansluitend de verkiezing plaatsvindt.

Arib, van wie gedacht wordt dat ze graag de nieuwe voorzitter wordt, zegt zelf “nog niet” te weten of ze kandidaat is. “Het is mijn prioriteit om de Kamer als waarnemend voorzitter door deze week heen te loodsen”, zei Arib, refererend aan de commotie rond de commissie-Oosting in Den Haag.

Naast Arib worden Martin Bosma (PVV) en Ton Elias (VVD) genoemd als mogelijke kandidaten. Zij zitten alle drie in het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Ze zitten nu ook al vaak plenaire debatten voor, als vervanger van Van Miltenburg. Zowel Elias als Arib verloor in 2012 de verkiezing van haar. Elias legde het af in de VVD-fractie, Arib in de plenaire stemming. Ook de naam van Angelien Eijsink wordt genoemd. Zij is ook van de PvdA en is nu voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken en voert het woord over Defensie.