‘Ik ben een sucker voor kattenfoto’s’ - dit zijn de mooiste van het jaar

De NRC-Nikon Fotowedstrijd 2015 gaat zijn laatste week in. De vakjury koos een jaar lang zijn favoriete beelden bij twaalf verschillende maandthema’s. Lezers bepalen nu verder welke van die jurywinnaars dé foto van het jaar wordt. Voor 2016 heeft vakjurylid, fotograaf en voormalig presentatrice Sacha de Boer alvast een nieuw maandthema klaar.

Ik wist het eigenlijk al vanaf de allereerste jurybijeenkomst. We bekeken de ingezonden foto’s bij het thema De mens en al snel zag ik dat er aan het eind van het jaar een aparte categorie zou moeten komen. Elke maand werd ik daarin bevestigd. Want wat het thema ook was: Thuis, Contrast, Stilleven, Vakantie, Liefde of Straatfotografie, hij dook steeds weer op. De kattenfoto. En ik ben een sucker voor kattenfoto’s, dus je had mij al bij het allereerste poezenplaatje. Elke maand heb ik juryvoorzitter Evert Hermans gek gezeurd dat ik aan het eind van het jaar mijn eigen categorie wilde: de kattengorie.

Maar wacht… toen werd het oktober en was het thema Sport. Nadat er een mooie winnaar was gekozen, ging ik op zoek met mijn kattenogen. Ik zag paarden, honden. Een ijsbeer die een sportieve duik neemt. Maar geen kat. Tot ergens in de krochten van de fotowedstrijd opeens toch een foto opdook, met.. nee.. ja toch! Geheel offtopic, maar toch. Dankjewel Ans Schuitema voor je foto van een zwerfkat die je inzond in de categorie Sport.

Foto Ans Schuitema

Foto Ans Schuitema

Een foto van een kat die niets sportiefs onderneemt, niet toekijkt bij een wielerwedstrijd, geen acrobatische sprong doet. Kat door de camera betrapt in een mediterraan ogend straatje. Geen bijzondere foto. Geen bijzonder moment. Maar het bevestigde wel de rechtvaardiging van de kattengorie.

Uit de inzendingen van de NRC-Nikon Fotowedstrijd koos een vakjury maandelijks de favoriete foto. Lezers bepalen nu wie van de twaalf de jaarwinnaar wordt. Stemmen kan tot en met 22 december op foto.nrc.nl. Stemmers maken kans op een fotoboek.