Japan is gek op censuurdrones, bezorgdrones en anti-drone-drones

De politie van Tokio houdt wel rekening met drone-terrorisme.

Foto Jerome Favre / EPA

Drones waren behoorlijk populair, het afgelopen jaar. Zo ook in Japan. De Japanse kledingwinkel BUYMA speelde slim in op de drone-gekte met een mooie commercial. Daarin zijn een man en een vrouw naakt aan het balletdansen. Dat zou nooit uitgezonden mogen worden, maar gelukkig is daar een stel drones die het schouwspel nagezet volgen - en van de nodige kuisheid voorzien.

Het enthousiasme voor drones wordt geholpen door de Japanse regering. Die zal vandaag een aantal steden aanwijzen waar wetgeving rondom drones als test versoepeld zal worden, zegt zakenkrant Nikkei. Eén van die steden is Chiba, waar de onbemande vliegtuigjes binnenkort medicijnen en boodschappen mogen bezorgen. De testen in Japan zetten de deur open voor drone-bezorging van bijvoorbeeld online bestellingen. Winkelwebsite Amazon is al druk aan het experimenteren met zulke supersnelle bezorging.

Maar met de enthousiasme over drones komt ook het besef dat de voertuigen gevaarlijk kunnen zijn. In april landde er nog een drone met onbekende inhoud op het dak van het kantoor van minister-president Shinzo Abe. Die drone bleek licht radioactieve straling af te geven. Met de Olympische Spelen van 2020 in aantocht houdt de Japanse politie ernstig rekening met terrorisme met behulp van de onbemande vliegtuigen. De politie van Tokio gaf deze week een demonstratie van een spectaculaire manier om verdachte drones uit de lucht te halen.