Internationale islamitische alliantie tegen terrorisme

34 landen onder leiding van Saoedi-Arabië willen hun terrorismebestrijding coördineren.

De Saoedische prinsen Salman (links) en Nayef (rechts) begroeten leden van de Syrische oppositie voor besprekingen in Riyaad., Foto Fayez Nureldine / AFP

Islamitische landen willen gezamenlijk terrorisme tegengaan. 34 landen vormen een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Het hoofdkwartier van de nieuwe anti-terreuralliantie komt in Riyaad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië.

De plannen werden ontvouwd door de Saoedische plaatsvervangende kroonprins en minister van Defensie Mohammed bin Salman, schrijft AP.

Bin Salman over de noodzaak van de coalitie:

“Op dit moment vecht elk islamitisch land individueel tegen terrorisme. Het coördineren van deze strijd is daarom erg belangrijk.”

Onze buitenlandredacteur Toon Beemsterboer zet zijn vraagtekens bij het vormen van deze coalitie:

Twitter avatar beemsterbuma Toon Beemsterboer S-Arabië vormt islamitische coalitie tegen terreur. Meer dan een pr-stunt na kritiek dat het te weinig doet? Of moet Iran zich zorgen maken?

Alle mogelijke middelen

Volgens een bericht van staatspersbureau Saudi Press Agency moet terrorisme “met alle mogelijke middelen bestreden worden en samenwerking is noodzakelijk om terrorisme te elimineren.” De islam “verbiedt corruptie en destructie in de wereld” en terrorisme “is een serieuze schending van menselijke waardigheid en rechten, in het bijzonder het recht op leven en het recht op veiligheid.”

Landen die deel uitmaken van de coalitie zijn onder andere Pakistan, Turkije, Egypte, Libië en Jemen. Uit Afrika nemen onder meer Tsjaad, Mali, Somalië en Nigeria deel. Iran wordt geen lid van de alliantie. Een militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië bombardeert op dit moment de shi’itische Houthirebellen in Jemen. Iran is ook shi’itisch.

Ook Irak en Syrië, landen die veel te lijden hebben onder terrorisme, maken geen onderdeel uit van de coalitie, net als buurland Oman van Saoedi-Arabië. Golfstaten Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten doen wel mee. Hetzelfde geldt voor Benin, hoewel dat Afrikaanse land geen moslimmeerderheid heeft.

    • Joram Bolle