Hoe lang zijn we nog wallhuggers?

Als je iPhone-gebruikers, zei de iPhone-gebruiker, met hun misplaatste superioriteitsgevoel over gebruiksvriendelijk iOS en dat u-nie-ke ontwerp, echt in hun hart wilt raken, begin dan over batterijduur. Van alle toptoestellen begint de iPhone het snelst te piepen dat ’ie bijgeladen moet worden.

Wallhuggers worden we genoemd, sinds concurrent Samsung er vorig jaar een reclamespot aan wijdde: altijd op zoek naar een onbemand stopcontact om bij te laden.

Afgelopen week bekende Apple schuld door de Smart Battery Case uit te brengen. Het is een hoes met accu voor je iPhone 6. Voor 119 euro plak je een dikke bochel op die prachtige designtelefoon. Als troost mag je bijna twee keer zo lang video’s kijken en chatten voordat je weer stroom moet bietsen bij een wanddoos of bereidwillige usb-poort.

Het is een ‘intelligente’ batterij – handiger dan de andere iPhone opplakaccu’s. Maar smart...? Waarom stopt Apple niet meer energie in het ontwerpen van een telefoon die langer meegaat? Acht jaar na de eerste iPhone mag je nog steeds blij zijn als je het einde van de dag haalt.

Als de geruchten over de iPhone 7 kloppen, wordt dit toestel zo dun dat er zelfs geen koptelefooningang meer in past. Dat belooft niet veel goeds voor de grootte van de accu.

Krappe accu’s zijn ergernis nummer één van de smartphonegebruiker. We zitten in een zinloze race naar het dunste toestel met het grootste scherm en de allersnelste processor. Het enige onderdeel dat niet echt verbetert, is de accu.

We doen veel met onze telefoons en dat vreet energie. Vroeger, toen de mensen nog de hoed voor elkaar afnamen, kon je gsm bellen, sms’en en een potje snaken. Op één laadbeurt hield je het dagen, weken vol.

Welke smartphone heeft het beste uithoudingsvermogen? Testrapporten tellen vaak het aantal uren video kijken of noemen het resterende percentage ‘stroom’ na een dag hard werken. Dat is geen goede maatstaf: gebruik verschilt per dag, fabrikanten kunnen smokkelen met die percentages.

Het gaat, zoals altijd, om de inhoud. Oude Nokia’s hadden batterijen met een capaciteit van minder dan 1.000 mAh (milliampère-uur). De iPhone 6S biedt 1.700 mAh, de iPhone 6S Plus 2.750 mAh. Een buffel als de Motorola X Play heeft een 3.630 mAh accu. Zoiets moet je hebben als je wilt overleven in de mobiele jungle. Stuk goedkoper ook.

Dus: een fors toestel, met ruimte voor een flinke accu. Een scherm zonder extreem hoge resolutie. Een processor die niet al te veel haast heeft. Apple: graag wat water bij de wijn met die iPhone 7 en 7 Plus. Ik blief geen bochel in mijn broekzak. Dan maar een iPhone 7 Min.