Wie biedt op deze iconische spullen van de ‘iron lady’?

De ‘wapens’ (lees: handtassen) van iron lady Margaret Thatcher worden vandaag geveild.

Foto Andy Rain / EPA

Niet Margaret Thatchers handtassen, haar befaamde ‘wapens’, nemen de meest prominente plaats in in veilinghuis Christie’s in Londen, maar haar rode leren dispatch box, het koffertje waarin zij tijdens haar premierschap (1979-1990) belangrijke documenten mee naar huis nam.

Dinsdag gaan bij Christie’s 419 voorwerpen uit Thatchers nalatenschap onder de hamer. Nadat het Victoria and Albert Museum in Londen vriendelijk doch beslist had bedankt voor de collectie. Het museum, beroemd om zijn modecollectie, zei in een verklaring louter kleding van „buitengewoon esthetische of technische kwaliteit” te verzamelen, niet van „sociaal historische waarde”.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Overigens niet duurste outfit. Regenjas en hoofddoek gedragen op tank bij Navo-oefening waarde 10-20dz£ #thatcher https://t.co/1WfYmFq1KX
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar No no no. Haar tas en mantelpak (beiden geschat op 2-3dz£) worden geveild bij Christie’s #thatcher https://t.co/wVtYXAhw4i

Dat werd een kleine rel. Want het betekent dat haar mantelpakken en handtassen niet voor de natie bewaard blijven, zoals fans graag wilden, en zelfs grote kans maken om het Verenigd Koninkrijk te verlaten. De belangstelling voor haar spullen komt namelijk uit „bijna” de hele wereld, vertelde Adrian Hume-Sayer van Christie’s op de kijkdag vrijdag.

thatcher1

Van lunchmenu tot diamant

Geveild wordt niet alleen kleding van Thatcher, maar allerlei persoonlijke voorwerpen: haar geannoteerde citatenwoordenboek, bundels met de gedichten van Rudyard Kipling, haar elegante bureau met het vloeipapier er nog op, haar porselein collectie, waaronder – misschien wel het opvallendste item op de veiling – een enorme zeeadelaar (richtprijs 5.000-8.000 pond, 6.950-11.120 euro). Die werd haar cadeau gedaan in 1984 door de Amerikaanse president Ronald Reagan wegens haar „loyale en geestdriftige steun voor het principe van de vrijemarkteconomie”.

Bij alle items gaat het vooral om het feit dat Thatcher ze heeft bezeten of heeft gedragen, wat Hume-Sayer „ontelbaar in termen van waarde” noemt. „De verhalen achter de voorwerpen zijn belangrijk.” Het goedkoopste item op de veiling is het menu voor een lunch in 1990 met de Franse president François Mitterand (richtprijs 100-150 pond). Het duurste een Art Deco smaragden ketting met diamanten, gemaakt door Chaumet, met een richtprijs van 120.000 tot 180.000 pond.

Het duurste kledingstuk is niet het blauwe mantelpak, ontworpen door Aquascutum, waarin ze in 1990 in het Lagerhuis haar beroemde ‘no, no, no’-toespraak hield tegen verdere integratie van de Europese Unie. Dat heeft een richtprijs van 2.000 tot 3.000 pond. Christie’s verwacht meer van een eenvoudige beige regenjas en hoofddoek, ook ontworpen door Aquascutum, die Thatcher droeg, gezeten in een tank tijdens een NAVO-oefening in Duitsland in 1986. De richtprijs daarvan is 10.000-20.000 pond.

Bekijk hieronder een video van haar toespraak over de EU:

Handtassen ontbreken natuurlijk niet, zo onlosmakelijk zijn ze met Thatcher verbonden. Het werkwoord ‘handbagging’, naar haar vergaderstijl waarbij ze haar tegenstanders meedogenloos verbaal aanviel, staat zelfs in de Oxford English Dictionary. Veilinghuis Christie’s verwacht dat een klassiek marineblauwe leren tas van Launer, met een richtprijs van 2.000-3.000 pond, het meest zal opleveren.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Duurste kledingstuk is regenjas (richtprijs £10-20dz) Foto rechts Jockel Fink, AP https://t.co/Wps6NLtnkc via @nrc https://t.co/I3vgkXGSuP

    • Titia Ketelaar