Geologen hebben Poolse nazitreinschat niet gevonden

De trein zou in de oorlog verborgen zijn. Wetenschappers vonden echter geen bewijs.

Geologen van het onderzoeksteam zijn in de bossen bij Walbrzych met een grondradar op zoek naar mogelijke sporen van een tunnel. (AP Photo/Natalia Dobryszycka

Er staat geen nazitrein vol goud in een tunnel onder de grond bij de Poolse stad Walbrzych. Dat zeggen geologen van een onderzoeksteam uit Krakow, die de afgelopen maand onderzoek hebben gedaan, meldt AP. Daarmee lijkt het bestaan van de mythische schat definitief ontkracht.

In augustus ontstond goudkoorts nadat twee (toen nog anonieme) mannen beweerden dat iemand op zijn sterfbed had verteld dat in het door de nazi’s gebouwde
tunnelnetwerk in het gebied een trein vol geroofde schatten stond. De Pool en de Duitser waren bereid de exacte locatie te delen in ruil voor tien procent van
de buit.

Zoektocht

Staatssecretaris Piotr Zuchowski van cultureel erfgoed sterkte de geruchten door op televisie te beweren dat na het zien van een bodemradar 99 procent zeker was dat de trein er zou staan. Gevolg was dat honderden mensen in het bergachtige gebied naar de trein op zoek gingen en daar problemen veroorzaakten. Zuchowski werd later door zijn minister teruggefloten. Sinds de verkiezingen is hij staatssecretaris af. Mede doordat het gebied door de overheid werd afgegrendeld is de opwinding alweer enige tijd tanende.

Het onderzoeksteam onder leiding van professor Janusz Madej bestudeerde de bodem aan de hand van magnetisme en gravitatie. De conclusie is dat er mogelijk wel een tunnel is, maar geen trein.

Schatgraver Piotr Koper, samen met Andreas Richter een van de twee oorspronkelijke tipgevers, laat zich door de onderzoeksresultaten niet weerhouden. Hij zegt een tunnel gevonden te hebben en beweert dat zijn apparatuur aanwijzingen geeft dat daar een trein in zou kunnen staan. Hij zoekt voorlopig nog verder.

    • Bastiaan Nagtegaal