Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Franse politici krijgen respijt

In de Franse politiek is het Front National allang een van de drie hoofdstromen. Maar ondanks haar gestaag groeiende populariteit slaagt de nationalistische anti-Europapartij er maar niet in om door te stoten naar de macht. Daarvoor wekt ze nog altijd te veel weerzin op bij een te groot aantal Franse kiezers.

Ook zondag weer bleken mensen bereid te zijn om voor politici te stemmen die totaal niet passen bij hun politieke overtuiging, alleen omdat ze daarmee het Front National de voet dwars konden zetten. Zo kon het gebeuren dat de partij van Marine Le Pen op 6 december bij de eerste ronde van de regionale verkiezingen nog als grootste uit de bus kwam, en een week later bij de tweede ronde met lege handen stond. In geen van de dertien regio’s wist de partij uiteindelijk te winnen. Dus in geen van de regio’s mag ze proberen te bewijzen een serieuze bestuurderspartij te zijn.

Voor partijleider Le Pen is die uitslag een harde klap. Afgelopen jaren heeft ze zich sterk ingespannen om het Front National acceptabel te maken in brede lagen van de bevolking. Ze wil geen extreemrechtse protestpartij leiden, maar een brede volkspartij waarmee ze in 2017 het Elysée kan veroveren. Ze matigde haar retoriek, ze probeerde islamitische kiezers te trekken en zette zelfs haar vader uit de partij, omdat zijn provocaties en antisemitische uitspraken te veel kiezers tegen de borst stuitten.

Het bleek allemaal niet genoeg. Ook tegen de achtergrond van de recente terreuraanslagen in Parijs, tanend vertrouwen in de EU, hoge werkloosheid en groeiende zorg over de toestroom van vluchtelingen wist het Front National geen doorbraak te forceren.

Nóg niet. Want de partij heeft zondag wel verloren, maar is zeker niet verslagen. Met ruim zes miljoen stemmen, een populaire leider en een boodschap die veel weerklank vindt, blijft het Front National ook zonder regionale bestuurders een dominante factor in de Franse politiek. Dat is zorgwekkend voor Frankrijk, en ook voor de rest van Europa.

De uitslag van zondag biedt de gevestigde partijen wel enig respijt, maar is geen reden opgelucht adem te halen. Zowel de linkse Parti Socialiste van president Hollande als de rechtse Republikeinen van oud-president Sarkozy verkeren in een crisis. Hun gezamenlijke streven om het Front National tegen te werken, helpt Le Pen bij het uitdragen van haar boodschap dat er in feite maar twee partijen zijn: het Front National en daar tegenover de gevestigde orde, die bovenal wil voorkomen dat de grootste partij aan de macht komt. Met de verongelijktheid daarover kan Le Pen goed campagne voeren voor de presidentsverkiezingen van 2017.