Frankrijk beboet TNT en andere pakketbezorgers flink

TNT moet 58,5 miljoen euro betalen. Het bedrijf maakte prijsafspraken met Chronopost, DHL, DPD, FedEx en Geodis.

Foto Koen van Weel / ANP

De Franse mededingingsautoriteit heeft besloten dat pakketbezorger TNT Express een miljoenenboete moet betalen wegens verboden prijsafspraken. Dat maakte de Autorité de la concurrence dinsdag bekend.

Het gaat om een bedrag van 58,5 miljoen euro. TNT vormde tussen 2004 en 2010 een kartel met Chronopost, DHL, DPD, FedEx en Geodis. Daarvan kreeg Geodis de hoogste boete: 196 miljoen euro. Chronopost moet ruim 99 miljoen betalen, DPD 45 miljoen, DHL 81 miljoen en FedEx 17 miljoen.

Reservering

Ook een aantal andere bedrijven, dat niet in dit kartel zat, kreeg een boete. Het totale boetebedrag dat de mededingingsautoriteit uitdeelde voor alle bedrijven bij elkaar was 672 miljoen euro.

Dat TNT een boete zou krijgen, bleek al in de zomer van 2014. In het derde kwartaal van dat jaar reserveerde TNT een bedrag van 50 miljoen euro, vooruitlopend op het precieze bedrag van de boete.

In oktober werd bekend dat de Europese autoriteiten de overname van TNT Express door het Amerikaanse FedEx hebben goedgekeurd. FedEx betaalt 4,4 miljard euro. Een eerdere overnamepoging van het Amerikaanse UPS werd niet goedgekeurd, omdat de mededingingsautoriteiten vreesden dat er dan te weinig concurrentie over zou blijven.

    • Joram Bolle