FC Twente krijgt straf wegens banden met Doyen

FC Twente wordt drie jaar uitgesloten van Europees voetbal en moet meewerken aan een onafhankelijk onderzoek.

Directeur Gerald van den Belt (R) en perschef Richard Peters van FC Twente tijdens een persconferentie.
Directeur Gerald van den Belt (R) en perschef Richard Peters van FC Twente tijdens een persconferentie. Foto Vincent Jannink/ANP

De KNVB heeft FC Twente een straf opgelegd voor de deals die de Twentse club sloot met de investeringsmaatschappij Doyen Sports. Zo wordt de licentie van de club ingetrokken tenzij het meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek, mag het drie jaar geen Europees voetbal spelen en krijgt Twente een geldboete van ruim 45.000 euro.

FC Twente heeft de straf geaccepteerd, zo laat de KNVB in een persbericht weten. Volgens de Nederlandse voetbalbond is de licentiecommissie van de KNVB misleid door de club, doordat de leiding van FC Twente enkele toevoegingen in het contract met Doyen zou hebben verzwegen. Door die toevoegingen kon Doyen zich ongeoorloofd inmengen in het clubbeleid. De constructie werd verzwegen voor de KNVB en FIFA.

Twitter avatar KNVB KNVB FC Twente accepteert straf licentiecommissie. ‘Hopelijk blijft FC Twente behouden voor het Nederlands voetbal’ https://t.co/NGcBnO1XPf.

Ook voorgelegd aan de FIFA

Het onafhankelijke onderzoek moet de financiële structuur van de club in kaart brengen. Ook de gemeente Enschede wordt hierbij betrokken. Begin 2016 moet het onderzoek starten, en de club moet voor 1 mei 2016 de aanbevelingen van de onderzoekscommissie doorvoeren. Anders verliest FC Twente alsnog zijn licentie.

De KNVB zegt in een reactie “te hopen dat FC Twente voor het voetbal behouden blijft”. Ook gaat de bond de zaak voorleggen aan de Nederlandse aanklager betaald voetbal en de FIFA. Die moeten oordelen of de deals tussen Twente en Doyen de regels in het voetbal overtreden.

Indirect invloed op transferbeleid

Clubvoorzitter Aldo van der Laan stapte vorige maand op nadat het contract met Doyen was uitgelekt via de voetbalwebsite Footballleaks. Hij was samen met zijn voorganger Joop Munsterman verantwoordelijk voor de afspraken met de investeringsmaatschappij. Sportredacteur Bark Hinke schreef over die afspraken:

“In ruil voor vijf miljoen euro verkreeg Doyen het recht op een percentage van de toekomstige transfersom van zeven spelers. Doyen zou sowieso een minimumbedrag per speler krijgen dat hoger was dan de inleg. Ongeacht de opbrengst van spelers zou Twente er fors op verliezen, maar de deal was noodzakelijk om het hoofd te bieden aan een acuut liquiditeitstekort.

Uit het contract, ondertekend door Munsterman, lijkt Doyen via clausules indirecte invloed op het transferbeleid te hebben afgedwongen. Zo moest Twente al akkoord gaan met transferboden boven vijftig procent van de marktwaarde, als Doyen dat wilde. Als de club dat niet deed, moest het aan Doyen zijn deel van de transferrechten betalen, naar rato van dat afgeslagen transferbod.”

Van kampioen naar degradatiekandidaat

FC Twente, in 2010 nog kampioen, is sinds 2012 in grote financiële problemen geraakt. De aflossingen en rente op schuld met betrekking tot het uitgebreide stadion waren te hoog, net als het salarishuis. Nu speelt de club om degradatie en is het afhankelijk van de bereidheid van de gemeente Enschede om een garantstelling van 32 miljoen euro te geven - tegen zeer strenge voorwaarden.

Op Twitter kan de straf van de KNVB niet op waardering rekenen. Velen verwijten de KNVB dat de voetbalbond met twee maten meet. Van andere clubs, die destijds een divisie lager in de Jupiler League speelden, werd de licentie afgepakt na financieel wanbeleid. Voorbeelden daarvan zijn HFC Haarlem, RBC Roosendaal en AGOVV.

Twitter avatar agovvapeldoorn AGOVV Apeldoorn dank je @KNVB voor het meten met 2 maten en je volstrekt belachelijk maken met deze straf voor #fctwente wat natuurlijk geen straf is..
Twitter avatar agovvapeldoorn AGOVV Apeldoorn straf van de @KNVB is toch eigenlijk een oproep tot het voeren van wanbeleid in de eredivisie? Op JL niveau was je 9 punten kwijt geraakt
Twitter avatar FRGerardo Gerard Q. Ik denk dat Wageningen, Veendam, Haarlem, RBC ook heel erg blij waren geweest met 3 jaar geen Europees voetbal.
#fctwente