Fairphone 2: een telefoon om (van) te houden

Fairphone, smartphonefabrikant uit Amsterdam, bouwde ’s werelds eerste bruikbare modulaire telefoon – een smartphone die je zelf makkelijk uit elkaar kunt halen en repareren. De Fairphone 2 is een statement tegen de wegwerpcultuur. De meeste mensen kopen elke twee jaar een nieuw toestel. Voor het milieu is het beter om langer met één toestel te doen. Graag een telefoon gebouwd met zoveel mogelijk ‘eerlijke’ materialen.

 

 

Tot zover de moraal. Wat zit er in de doos? We testen een van de eerste seriemodellen: een Androidtoestel met 5 inch HD-scherm, een redelijk snelle processor (Snapdragon 801), 2 GB werkgeheugen en 32 GB opslag. Er is plek voor een geheugenkaartje en een tweede simkaart – handig in het buitenland.

De Fairphone 2 is log (168 gram) maar met een reden: de behuizing is meteen de beschermhoes en aan de binnenkant is ruimte om onderdelen met schroeven uit elkaar te halen. Zo vervang je zelf een gebroken scherm, een haperende usb-poort of een krakende speaker. In de toekomst zou je ook je telefoon moeten kunnen upgraden, met bijvoorbeeld een betere cameramodule.

De meeste smartphones zijn verboden voor onbevoegden, de Fairphone 2 verander je zo in een hardwarepuzzel. Oeps: bij een demontagesessie breekt er een plastic lipje aan de binnenkant af. Je moet schuiven, niet wrikken dus. Het heeft geen gevolgen voor het gebruik, gelukkig.

Dit is niet de beste Androidtelefoon die je kunt kopen, wel die met het beste verhaal. Dit toestel is vele malen bruikbaarder dan de eerste Fairphone. De camera is acceptabel, de processor snel genoeg, het 4G-netwerk bij de tijd en de software prima.

Fairphone gaf een eigenwijze draai aan Android (versie 5.1 nog, niet de nieuwste 6.0): als je het toestel een tijdje niet gebruikt, word je gefeliciteerd met het aantal minuten dat je van je rust hebt genoten. Met één veeg kom je bij je favoriete apps, de laatst gebruikte programma’s en je meeste frequent gebruikte contacten.

529 euro is veel geld, maar Fairphone verantwoordt de kosten tot op de eurocent. Als je vier jaar met dit toestel kunt doen, is de prijs acceptabel. Kies, als je voor de Fairphone 2 gaat, wel voor de transparante hoes. De bijzondere binnenkant verdient dat.

Bekijk op fairphone.com  de specificaties van de Fairphone 2.

    • Marc Hijink