De nieuwe Star Wars: de rij is al een evenement

Genodigden in Los Angeles konden maandag als eerste de nieuwe Star Wars zien. Onder fans ging het gerucht dat zij erbij mochten zijn.

Star Wars-fans zitten op Hollywoord Boulevard in de rij voor gratis kaarten voorThe Force Awakens, na een koude, regenachtige nacht. Foto’s FREDERIC J. BROWN / AFP

Het humeur van Andrew Porters (29) is opperbest, ook na acht dagen kamperen op straat. Zonder klagen heeft hij zon, regen, verwarde daklozen en geërgerde straatartiesten weerstaan aan Hollywood Boulevard. Want: „Dit is de shit!”

Het is een vreemd soort euforie. Maandagavond is de langverwachte wereldpremière van Star Wars: The Force Awakens, het zevende deel in de fantasyserie over de galaxy, far far away waar brave Jedi-ridders met hun lichtsabels strijden tegen slechte Sith. Disney kocht in 2012 de rechten voor 4 miljard dollar van geestelijk vader George Lucas, wat op termijn volgens analisten een omzet van 32 miljard kan opleveren. Als de fans erachter blijven staan althans: Star Wars drijft op hun enthousiasme en inzet.

Zo zijn Porter en zijn verloofde Caroline Ritter (34) speciaal uit Australië ingevlogen om in Hollywood dagenlang in een lange rij te wachten voor gratis kaartjes als de film donderdagavond ook voor het grote publiek draait. Ze kunnen die ook gewoon via internet bestellen, maar dat is niet hetzelfde, zegt Porter. „Hier wil ik zijn, dit zijn de ruimhartigste mensen die je ooit zult tegenkomen.” Hij wijst op de volwassen mannen en een paar vrouwen, gewikkeld in dekens op de stoep. Door minimaal een etmaal in de rij te staan, zamelen zij tevens geld in voor LiningUp.net, die de rij organiseert en kinderstichting Starlight Foundation steunt. Voor Star Wars-fans in de rij staan is een offer vergelijkbaar met Alpe d’HuZes.

De rij als evenement: het is een traditie die teruggrijpt op de eerste Star Wars-film in 1977, toen weinig bioscoophouders in de film geloofden, zodat het storm liep op de weinige zalen en rijen om meerdere blokken slingerden. Nadien werd de Star Wars-rij een cultus. En wellicht belonen de sterren hun hondse trouw. Op een speciaal afgezette plek bij het begin van de rode loper hopen ze handtekeningen van Harrison Ford en de andere sterren te krijgen. Misschien worden ze zelfs tot de galavoorstelling toegelaten: dat is al dagen het gerucht. Donderdag gaan Porters en Ritter in Star Wars-kostuums trouwen in de buitenfoyer van het TCL Chinese Theater, om de film dan te zien „als onderdeel van onze trouwceremonie”. Een vriend zal de bruid weggeven, in Darth Vader-kostuum.

Hollywood heeft dit weekend een transformatie ondergaan voor wat Disney ‘de première aller premières’ noemt. De kleumende fans zijn een klein onderdeel van de machine. In het Chinese Theater zijn vaak opening nights, maar de veiligheidsoperatie rond Star Wars slaat alles. Midden op de afgezette straat is een tunnel gebouwd van tientallen op elkaar aangesloten tenten: een uit de hand gelopen rode loper die wordt bewaakt alsof president Obama zelf op bezoek komt. Beveiliging is hier altijd een punt van zorg, legt een bewaker uit, maar door de recente terreuraanslag in naburig San Bernardino staat iedereen op scherp.

De vrolijke fans maken de duistere atmosfeer rond de checkpoints meer dan goed. Kevin Fucile (45) is twee weken geleden uit Colorado ingevlogen om non-stop te bivakkeren voor het Chinese Theater. Inmiddels delen fans sandwiches, dekens, en zo nodig lichaamswarmte. „Ik ben sinds mijn dertiende serieus fan”, zegt Fucile. „Dit is een historisch moment.” De handtekeningenverzamelaar groeide vaderloos op, Harrison Ford werd zijn fantasievader. Hij kon, vertelt hij, zichzelf zijn bij Indiana Jones en Han Solo – het personage dat Ford in Star Wars speelt.

Een man die twee weken vakantie opnam voor Star Wars wijst naar de arme zielen achter in de rij die pas gisteren arriveerden. De kans dat zij nog een gratis lichtsabel en handtekeningen ontvangen, is miniem. „Wij hebben onze plek verdiend. Zij wilden het offer niet brengen.”

    • Diederik van Hoogstraten