Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

De huur heel snel terugverdiend

Wie: Jeroen

De kwestie: verhuur sociale huurwoning via Airbnb

Waar: Amsterdam

Hij heeft zelf de hele wereld over gereisd en is vaak met open armen ontvangen. Het was „tijd om wat terug te doen”, zegt de advocaat van huurder Jeroen. Bovendien genoot hij van het contact met de mensen die via huizenhuursite Airbnb in zijn appartement verbleven. Hij gaf ze tips en hielp ze met wat ze wilden beleven. In een recensie wordt hij omschreven als „our very relaxed host”.

Jeroen huurt al achttien jaar een appartement van woonstichting Lieven De Key, in een oude stadswijk in Amsterdam. Zijn uitstraling is die van een voormalige hippie. Zijn zilverwitte haar draagt hij in een lange vlecht.

De kamers die hij aanbood, zijn onderdeel van een sociale huurwoning. Bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Jeroen betaalt 445 euro per maand voor een driekamerappartement van 70 vierkante meter.

Hoeveel rekende u de mensen die via Airbnb kwamen, wil rechter T. van Löben Sels weten. „Rond de veertig euro, maximaal vijftig per kamer”, zegt Jeroen. Hij verhuurde naar eigen zeggen twee van de drie kamers.

De rechter rekent het voor. Bij een goede bezetting verdiende u dus in vijf dagen de huur terug?

Nou, zo moet de rechter dat niet zien, zegt de advocaat van Jeroen, Bianca Hampsink. Het was meer zo dat de mensen Jeroen „een onkostenvergoeding” betaalden. Hij serveerde bijvoorbeeld altijd een uitgebreid biologisch ontbijt. „Dat kost wat.” De mensen die kwamen, zegt Jeroen zelf, waren niet zozeer huurders, maar „gelijkgestemden”. Mensen die net als hij bezig waren met bewust leven en gezond eten. „Ze kwamen omdat ze mijn presence interessant vonden.”

Dat vindt de advocaat van De Key niet zo waarschijnlijk. „Mensen zoeken verblijfsruimte op Airbnb, geen vrienden.”

Hoe dan ook: wat meneer doet, mag niet, stelt Lieven De Key. Al helemaal niet als je zelf ergens anders woont. En dat is zo, zegt de advocaat van de woningcorporatie. Jeroen woont in Portugal, en is maar af en toe in Amsterdam.

De sleutel uit de sleutelbox

In sommige recensies op Airbnb wordt inderdaad gezegd dat de host „helaas niet in staat was ons persoonlijk te ontvangen”. Dan moeten mensen de sleutel zelf pakken uit de sleutelbox die op de deur bevestigd is. Jeroen staat zelf helemaal niet meer ingeschreven op het adres dat hij huurt van De Key. Daarvoor heeft hij een tamelijk warrige verklaring: wegens een geschil met de onderbuurman zou hij zijn post daar niet meer willen ontvangen.

De Key heeft maar liefst 376 recensies gevonden op het profiel van Jeroen en vordert per direct ontruiming. Er is een spoedeisend belang, want door er niet zelf te wonen, onttrekt Jeroen de woning aan de sociale woningvoorraad.

Maar Jeroen denkt dat hij nog een troef heeft: met hem meegekomen zijn zijn zoon en diens zichtbaar hoogzwangere vriendin. Zij zijn bij hem ingetrokken. Als Jeroen zijn woning moet verlaten staan ook zij op straat, schetst de advocaat van Jeroen. En dat terwijl de vriendin in januari is uitgerekend. Het zal voor hen, zegt de advocaat, „in de winter” niet makkelijk zijn iets nieuws te vinden.

Wie er nu allemaal in de woning zouden wonen, daaraan heeft de rechter geen boodschap, zo blijkt als hij een week later uitspraak doet. Jeroen heeft de woning „structureel” aan toeristen in gebruik gegeven terwijl dit niet mocht en krijgt een maand de tijd om de woning, „waarvoor lange wachtlijsten bestaan”, te verlaten.