Nieuwe doorbraak bij vredesoverleg

De Colombiaanse regering en de FARC-rebellen zijn het maandag bij hun vredesoverleg op Cuba eens geworden over schadevergoedingen aan oorlogsslachtoffers. Ook hebben ze overeenstemming over de berechting van oorlogsmisdadigers. Het vormt een belangrijke doorbraak. Beide kwesties vormden lang struikelblokken. De partijen beloofden woensdag de details bekend te maken van hun afspraken. Eerder was al overeenstemming bereikt over de vorming van speciale rechtbanken, waarin ook guerrillastrijders zitting zullen hebben. De onderhandelaars hopen in maart 2016 een compleet vredesakkoord te hebben. Daarmee moet een eind komen aan de oorlog tussen de FARC en de Colombiaanse overheid die al sinds 1964 duurt en aan meer dan 220.000 mensen het leven heeft gekost. (Reuters, BBC)